Μια πενταετής ανασκαφή στην πλευρά του Παλατινού Λόφου της Ρώμης την περασμένη εβδομάδα έφερε στην επιφάνεια ένα θησαυρό, όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πολυτελή αίθουσα δεξιώσεων που χρονολογείται περίπου από τον πρώτο ή τον δεύτερο αιώνα π.Χ., με ένα μεγάλο, άθικτο και έντονα χρωματισμένο ψηφιδωτό τοίχου.
Εκτιμάται ότι το έργο που είναι περίπου 2.300 ετών, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου αριστοκρατικού μεγάρου, που βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, το οποίο βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 2018.
Με μήκος σχεδόν πέντε μέτρα και απεικονίσεις από αμπέλια, φύλλα λωτού, τρίαινες, τρομπέτες, κράνη και μυθολογικά θαλάσσια πλάσματα, η ψηφιδωτή σκηνή δημιουργήθηκε με επιμέλεια χρησιμοποιώντας φίλντισι, κοχύλια, κοράλλια, θραύσματα πολύτιμου γυαλιού και ψήγματα μαρμάρου. Το έργο πλαισιώνεται από πολύχρωμους κρυστάλλους, τραβερτίνη και εξωτικά, αρχαία αιγυπτιακά μπλε πλακάκια.
Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη «μοναδική», δήλωσε η αρχαιολόγος Αλφονσίνα Ρούσο, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου που είναι υπεύθυνο για τον χώρο, δεν είναι μόνο η απίστευτη διατήρηση του ψηφιδωτού, αλλά και η διακόσμησή του, η οποία περιλαμβάνει επίσης εορταστικές σκηνές ναυμαχιών και χερσαίων μαχών που πιθανώς χρηματοδοτήθηκαν -και κερδήθηκαν- από έναν εξαιρετικά πλούσιο αριστοκράτη, ο οποίος μνημόνευε τις νίκες στους τοίχους του.
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εξακριβώσουν αν τα ευαίσθητα -και ακριβά, για την εποχή- κλαδιά κοραλλιών που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση προήλθαν από τη Μεσόγειο ή την Ερυθρά Θάλασσα (τους πλησιέστερους και πιο συνηθισμένους ωκεανούς που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για την εξόρυξη υλικών).
Μια σπάνια γαλαζωπή γυάλινη πάστα που επίσης εμφανίζεται στο σχέδιο πιθανότατα προήλθε από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας, πιστεύει η ομάδα.
Η αίθουσα, που θεωρήθηκε «κόσμημα» από την Ρούσο, ήταν μια υπαίθρια αίθουσα δεξιώσεων με θέα σε έναν κήπο, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για τη διασκέδαση των καλεσμένων.
Ένας τόσο περίτεχνος χώρος θα χρησιμοποιούνταν επίσης για να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους με παιχνίδια στο νερό, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ των ευγενών εκείνη την εποχή.
«Βρήκαμε σωλήνες μολύβδου ενσωματωμένους στους διακοσμημένους τοίχους, που κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν νερό μέσα σε λεκάνες ή για να κάνουν τα σιντριβάνια να αναβλύζουν για να δημιουργούν παιχνίδια με νερό», δήλωσε η Ρούσο.
Ενώ η νέα αυτή ανακάλυψη έχει ακόμη πολλά μυστικά να αποκαλύψει -για παράδειγμα, γιατί το ακίνητο εγκαταλείφθηκε και πριν από πόσο καιρό- η Ρούσο πιστεύει ότι υπάρχει ένα μυστήριο που οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν ίσως να λύσουν: Την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του, πιθανότατα ενός Ρωμαίου συγκλητικού.
Η Ρούσο και η ομάδα της σκοπεύουν να ανοίξουν τον χώρο για το κοινό στις αρχές Ιανουαρίου.
Με πληροφορίες από CNN. Φωτογραφία: Colosseum Archaeological Park