ΗΠΕΙΡΟΣ

«Ψάρεμα» 4.676 ευρώ στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου «Ψάρεμα» 4.676 ευρώ στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2023, 15:43
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ασφάλεια της Άρτας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος ατόμου, που φέρεται να εμπλέκεται σε περίπτωση ηλεκτρονική απάτης στην Άρτα, τον περασμένο Ιούνιο.

Το θύμα πήρε μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, δήθεν από εταιρία ταχυμεταφορών για κάποιο δέμα του που «ήταν σε εκκρεμότητα» ή κάτι παρόμοιο.

Έκανε το λάθος να πατήσει τον σύνδεσμο που περιείχε το mail και πήγε σε μια σελίδα που έμοιαζε καταπληκτικά με αυτή της τράπεζάς του, αλλά δεν ήταν αυτή.

Έβαλε κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής, φυσικά οι δράστες τους υπέκλεψαν και πήραν από τον λογαριασμό του συνολικά 4.676 ευρώ, σε 4 μεταφορές στο λογαριασμό του ατόμου που αναζητείται. 

Το phishing γίνεται συνήθως με την αποστολή μαζικών spam e-mails, τα οποία υποτίθεται ότι αποστέλλονται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κτλ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, οι εγκέφαλοι της απάτης χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά για την πραγματοποίηση αξιόποινων πράξεων. Συγκεκριμένα, ο αποστολέας απαιτεί ο παραλήπτης να ενημερώσει ή να επαληθεύσει άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία του για λόγους ασφάλειας, όπου στο τέλος οδηγείται μέσω συνδέσμων σε κάλπικες ιστοσελίδες, οι οποίες και μιμούνται στο μέγιστο τις επίσημες.

Αυτό που ισχύει όμως, ειδικά στις περιπτώσεις των «εταιριών ταχυμεταφορών» είναι ότι πολύ σπάνια έως ποτέ μια εταιρία θα επικοινωνήσει μαζί σας με mail, ενώ δεν πρόκειται να σας ζητήσει να κάνετε κάποια τραπεζική πράξη με αυτό τον τρόπο.

Συνήθως, μια προσεκτική επισκόπηση του mail του αποστολέα αποκαλύπτει ότι δεν πρόκειται για την εταιρία που ισχυρίζεται ότι θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας. Έχει μη εταιρική κατάληξη (κάποιου τρίτου παρόχου δηλαδή), έχει ορθογραφικά λάθη ή «παράξενα» σημεία στίξης κ.α.

Η αστυνομία συμβουλεύει:

  • Να είστε καχύποπτοι-ες όταν σας ζητούν μέσω μεμονωμένων e-mail προσωπικές πληροφορίες
  • Μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων
  • Πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και μη μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links)
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back