πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτιά «διαφθοράς» για την Ελλάδα

Εικόνα του άρθρου Πρωτιά «διαφθοράς» για την Ελλάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2024, 19:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η πλειονότητα των θεσμών είναι διαβρωμένοι από τη διαφθορά, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 68%. Δεύτερη ακολουθεί η Πορτογαλία (96%), η Μάλτα (95%) και Σλοβενία (95%).

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).

Το 53% στην Ελλάδα πιστεύει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η διαφθορά έχει αυξηθεί, το 38% ότι η κατάσταση έχει παραμείνει το ίδιο, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει καλυτερεύσει. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι 41%, 43% και 9%.

Σε σχέση με τους θεσμούς, το 71% στην Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα (53% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

  • Το 68% πιστεύει ότι οι πολιτικοί χρηματίζονται και χρησιμοποιούν την εξουσία τους για προσωπική ανέλιξη (το 50% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 67% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά ανάμεσα στους αξιωματούχους που αναθέτουν δημόσιους διαγωνισμούς (το 37% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 63% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά ανάμεσα στους αξιωματούχους που εκδίδουν οικοδομικές άδειες (το 36% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 24% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (το 31% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 89% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα υγείας (το 27% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 59% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στις εποπτικές αρχές (το 27% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 29% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς (το 25% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 56% στην Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στην αστυνομία (το 24% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 57% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στις φορολογικές αρχές (μόλις το 18% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).
  • Το 38% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα δικαστήρια (το 18% στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες).

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τους Ευρωπαίους παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά: Το 65% των πολιτών πιστεύει ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν διώκονται επαρκώς και μόνο το 30% πιστεύει ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές. Το 68% των πολιτών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στα κράτη μέλη τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε αναλυτικά τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3