Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πρωτάθλημα που αγαπάμε να μισούμε

Εικόνα του άρθρου Το πρωτάθλημα που αγαπάμε να μισούμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/08/2018, 12:09
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αποτελούνται κατά τα δύο τρίτα από νερό και κατά ένα τρίτο από ποδόσφαιρο. Ακόμα και όσοι-ες δεν ασχολούνται συστηματικά με τη μπάλα, χρησιμοποιούν τα…. «ποδοσφαιρικά εργαλεία ανάλυσης» για διάφορες πτυχές της δραστηριότητάς τους.

Το πιο πολύπαθο πρωτάθλημα της Ευρώπης αρχίζει ξανά σήμερα, μετά από σαράντα πέντε κύματα, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Μην έχετε αμφιβολία, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ένα μπάχαλο: Μια εταιρική συμφωνία (Σούπερ λίγκα) που οι εταίροι της δεν είναι και πολύ συνεργάσιμοι μεταξύ τους, μια ομοσπονδία (ΕΠΟ) που διεκδικεί το δικό της κομμάτι πολιτικής επιρροής, δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να συμφωνήσουν πόσοι θα πέφτουν και πόσοι θα προβιβάζονται, ΠΑΕ που εξαρτώνται σε διάφορους βαθμούς από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία φέτος διανέμει (και) το κράτος, πρόεδροι ΠΑΕ και επικοινωνιακά επιτελεία που ρίχνουν συνεχώς το επίπεδο και γενικώς, μια ποδοσφαιρική κοινότητα που ούτε και η ίδια μπορεί να πιστέψει ότι πριν από 14 χρόνια πήρε το Euro.

Παρόλα αυτά, είναι το ποδόσφαιρό μας. Ξεκινάει σήμερα, ίσως διακοπεί μεθαύριο, ίσως πάλι κάποιος το πάρει στα χαρτιά, ίσως κάποιος πρόεδρος μπει κουμπουροφόρος στο γήπεδο, ίσως ένας προπονητής διακομισθεί ημιθανής από papercut, σίγουρα η διαπλοκή των συμφερόντων θα συνεχίσει να υπάρχει.

 «Τα λίγα πράγματα που γνωρίζω για την ηθική, τα έμαθα σε ποδοσφαιρικά γήπεδα και θεατρικές σκηνές, αυτά είναι τα πραγματικά μου πανεπιστήμια» έλεγε ο Καμύ, λέξεις που ίσως δεν έχουν θέση στο modern football, αλλά έτσι και αλλιώς, αυτό που έχουμε στην Ελλάδα, απέχει παρασάγγας και από αυτό το μοντέλο.

Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρό μας. Και ξεκινάει σήμερα.

Ιδού μερικά «πεζά» στοιχεία για το φετινό πρωτάθλημα:

  • Ξεκινάει για 91η χρονιά, μετά το 1927 που έγινε για πρώτη φορά ως «ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» και 12η ως Σούπερ Λίγκα
  • Περισσότερα πρωταθλήματα (44) έχει ο Ολυμπιακός
  • Συμμετέχουν 16 ομάδες.
  • Πρώτος σε συμμετοχές όλων των εποχών είναι ο Μίμης Δομάζος, με 536. Πρώτος σκόρερ ο Θωμάς Μαύρος με 260 γκολ. Πρώτος ξένος, ο Κριστόφ Βαζέχα με 390.
  • Το πρωτάθλημα βρίσκεται στη 14η θέση της ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν οι ομάδες του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πρώτος στην ευρωπαϊκή κατάταξη είναι ο Ολυμπιακός, στην 37η θέση.



FcTables.com




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back