Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 3-12-2019, 16:39
ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την υπουργό Νίκη Κεραμέως ότι «προχώρησε σε αναδίπλωση για το χρονοδιάγραμμα των 4.500 μόνιμων προσλήψεων της ειδικής αγωγής».

Σύμφωνα με την κα Τζούφη, η κα Κεραμέως «δήλωνε πως οι προσλήψεις θα γίνουν ως το τέλος του 2019. Εχθές και για πρώτη φορά, ανακοίνωσε πως μόνο ένα μέρος των προσλήψεων θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, θα αφορά στη μικρότερη κατηγορία υποψηφίων της προκήρυξης 1ΕΑ/2019 και όχι στη μεγάλη ομάδα των εκπαιδευτικών».

Η κα Κεραμέως επέρριψε την ευθύνη των καθυστερήσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση και σύμφωνα με την κα Τζούφη, «προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τονίζοντας πως ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, παραβλέποντας πως η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας είναι πάντα μία και φέρει τη συνολική ευθύνη».

Η κα Τζούφη παρουσίασε ένα χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων, που ξεκινάει πριν από 10 μήνες περίπου:

  • Στις 29 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο Ν.4589/2019 για το νέο Σύστημα Διορισμών.
  • Στις 12 Μαρτίου δημοσιεύτηκε διευκρινιστική ΚΥΑ Γαβρόγλου-Ξενογιαννακοπούλου.
  • Στις 26 Μαρτίου δημοσιεύτηκε Τροπολογία για Θέματα Επιλογής Προσωπικού της ΕΑΕ.
  • Στις 2 Απριλίου καθορίστηκαν τα μοριοδοτούμενα προσόντα επιλογής εκπαιδευτικών ΤΕ & ΔΕ.
  • Στις 6 Απριλίου καθορίστηκαν τα κριτήρια συνάφειας διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων με αντικείμενο την ΕΑΕ.
  • Στις 24 Απριλίου εκδόθηκαν οι σχετικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
  • Στις 8 Μαΐου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και έληξε στις 24 Μαΐου.
  • Η προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών του Ιουλίου σταμάτησε τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων από τον ΑΣΕΠ.
  • Το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα του στο ΣτΕ, ζήτησε την συνέχιση της διαδικασίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κα Κεραμέως ότι «απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τους αποκλεισμένους υποψήφιους λόγω τη μη-καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ, οι οποίοι όχι μόνον θα αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά θα χάσουν και τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές την επόμενη τριετία».

Τέλος, η κα Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα. Η κα Τζούφη επεσήμανε πως ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, «δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς προσωπικού στη γενική εκπαίδευση» και παραθέτει επίσης τις δηλώσεις της γενικής γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κας Γκίκα, πως «διορισμοί στη γενική εκπαίδευση δεν πρόκειται να δρομολογηθούν νωρίτερα από το 2021».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα