ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Το πρόβλημα της εργασίας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Το πρόβλημα της εργασίας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2020, 23:43
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Το πρόβλημα της εργασίας και της ανεργίας στην Ήπειρο, είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ίσως πιο επικίνδυνα, από άλλες περιοχές της χώρας.

Παρότι η Περιφέρεια δεν έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, όπως εσφαλμένα αναφέρεται συχνά, μαζί με τα στοιχεία της Δυτικής Μακεδονίας όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα πανελλαδικά ποσοστά, τα προβλήματα είναι ποιοτικά.


Καταρχάς, η Ήπειρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων. Το στοιχείο αυτό υπόκειται και στις κοινωνικές-δημογραφικές συνθήκες, αλλά είναι ενδεικτικό του βάθους που έχει το πρόβλημα. Η Ήπειρος είναι πανευρωπαϊκά δεύτερη σε χρόνο ανεργίας, με πρώτη, μια Περιφέρεια που δεν είναι καν στην Ευρώπη. Οι νήσοι Μαγιότ είναι μια γαλλική αποικία στον Ειρηνικό που έχει ευρώ και το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι οκτώ από τις δέκα Περιφέρειες με μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, είναι ελληνικές. Η Αττική που είναι τέταρτη στη σειρά, είναι και η περιοχή με το μικρότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα.

 Το πρόβλημα της ανεργίας έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής «μετάφρασης» και εκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια, με το πρωταρχικό στοιχείο, το ποσοστό δηλαδή, να γίνεται κατά καιρούς «σημαία». Όντως, η ανεργία μειώνεται σε ποσοστά, ωστόσο οι εργαζόμενοι και δη οι νέοι-ες αμείβονται όλο και λιγότερο.

Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ομάδα μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ. Το καθόλου αναπτυξιακό νούμερο, θάβεται συνήθως κάτω από στατιστικά για «μέσο μισθό», ένα μέγεθος δηλαδή που σημαίνει… πολύ διαφορετικά πράγματα για τα δύο άκρα του. Διαβάστε για παράδειγμα, πού έχει φτάσει η ανισότητα υπαλλήλων-διευθυντικών στελεχών στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της «Εργάνης», τον περασμένο Νοέμβριο σημειώθηκε αρνητικό ισοζύγιο με 30.559 απολύσεις περισσότερες. Η Ήπειρος κράτησε το σταθερό γενικά της νούμερο με 726 περισσότερες προσλήψεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι σχεδόν το μισό των νέων αναγγελιών πρόσληψης. Σε επίπεδο ενδεκάμηνου του 2019, στο νομό Ιωαννίνων έχουν καταχωρηθεί 37.758 προσλήψεις και 19.155 λήξεις συμβάσεων.

Η Ήπειρος διαθέτει και ένα ακόμα ανησυχητικό στατιστικό. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαθέτει το λιγότερο εργατικό δυναμικό στη χώρα, ενώ μαζί με άλλες τρεις Περιφέρειες, ο αριθμός είναι κάτω του 50%. Οι άνεργοι είναι 21.700 άτομα (Γ’ τρίμηνο 2019), οι απασχολούμενοι είναι 112.600 και οι μη ενεργοί είναι 154.900.

Όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται ολόκληρες ομάδες εργαζόμενων που ενίοτε δεν πληρώνονται και καθόλου (όπως π.χ. μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες), καθώς και όλα τα υπόλοιπα παθογενή στοιχεία του ελληνικού εργασιακού σύμπαντος…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back