Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προαύλιο Ακαδημίας: Η ανάπλαση ξεκινά…

Εικόνα του άρθρου Προαύλιο Ακαδημίας: Η ανάπλαση ξεκινά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2022, 23:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, και ένα διαχωριστικό πλέγμα έκανε την εμφάνισή του στον αύλειο χώρο του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, απομονώνοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αυλής.

Κατά τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, η πολιτική ηγεσία της πόλης είχε προναγγείλει την έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση του αύλειου χώρου.

Όπως φαίνεται, η προεργασία ξεκίνησε ήδη για την υλοποίηση του έργου με τον επίσημο τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία» και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Interreg IRA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».

Ένα έργο που σχεδιαζόταν πάνω από τέσσερα χρόνια και που άργησε να δημοπρατηθεί, μόλις τον Μάρτιο του 2022, με τη σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (ως φορέα υλοποίησης) και της αναδόχου εταιρίας να υπογράφεται μέσα στο καλοκαίρι. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 523.000 ευρώ – ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 600.000 ευρώ  

Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκροτήματος με την κατασκευή σύγχρονων χώρων αθλοπαιδιών και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τρία νέα γήπεδα μπάσκετ, δύο νέα γήπεδα βόλεϊ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και μια παιδική χαρά νηπίων και ΑμεΑ. Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση του δαπέδου του αύλειου χώρου, θα διαμορφωθούν σημεία ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα led στον περιβάλλοντα χώρο. 

Στο εσωτερικό του μεγάλου αυτού κτιρίου, προβλέπεται η αντικατάσταση του φωτισμού με led και η προμήθεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας για τους κεντρικούς χώρους εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος, αλλά και η δημιουργία βιωματικού εργαστηρίου με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα αειφόρας ενεργειακής διαχείρισης.

Το προαύλιο της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας αποτελεί κρίσιμο χώρο για τη σχολική λειτουργία αλλά και έναν δημοφιλή τόπο για δεκάδες παιδιά και γονείς τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα.

Η έναρξη των εργασιών αυτή την περίοδο εκ των πραγμάτων δυσκολεύει τα πράγματα.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου, η ανάπλαση θα πρέπει να τελειώσει μέσα σε οκτώ μήνες. Οπότε, καθ’ όλη τη σχολική χρονιά, προβλέπεται μια δύσκολη συνύπαρξη, με τον φορέα υλοποίησης να καλείται να φροντίσει για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back