Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριάρι, πλάβα, καΐκι… ένα «σεργιάνι»

Εικόνα του άρθρου Πριάρι, πλάβα, καΐκι… ένα «σεργιάνι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2020, 20:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βάρκα Πηνειού, πλάβα Δοϊράνης, γαϊτοπούλα Μεσολογγίου, καΐκι Ιωαννίνων, πριάρι Δυτικής Ελλάδας…: Κάθε τόπος και το δικό του καΐκι, κάθε υγρότοπος –λίμνη, λιμνοθάλασσα ή ποταμός, τη δική του βάρκα. Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, εκτίθενται 20 ξύλινα πλεούμενα, σε μικρή κλίμακα, που υπενθυμίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το καθένα από αυτό δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ντόπιους κατοίκους. Άλλα από αυτά δεν υπάρχουν ενώ άλλα αντέχουν και συνεχίζουν να διατηρούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.

Είκοσι μικρές κατασκευές διά χειρός του μικροναυπηγού Δημήτρη Μάρα, ο οποίος ασχολείται 40 χρόνια με την έρευνα και τη μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, σε μια έκθεση που επιχειρεί «να καταλάβουμε έναν κόσμο που κατάφερε να επιβιώσει όταν όλα γύρω μας άλλαξαν. Να γνωρίσουμε ένα άγνωστο κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού μας, που φανερώνει την απλότητα και την πρακτικότητα των προγόνων μας» όπως αναφέρεται στο σημείωμα που καλωσορίζει τον επισκέπτη. Τις κατασκευές πλαισιώνουν 30 καμβάδες πλεούμενων «αρτέον».

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το καΐκι των Ιωαννίνων, «ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής σοφίας και τέχνης ντόπιων καραβομαραγκών» όπως χαρακτηρίζεται. Στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης, αναφέρεται ότι ο τρόπος κατασκευής της βάρκας αυτής ήταν μοναδικός όσον αφορά την τοποθέτηση των μαδεριών στα πλευρά του, καθώς αυτή γινόταν με έναν τρόπο που συναντάται μόνο σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και όχι στη Μεσόγειο. Μια πιθανή ερμηνεία που δίνεται, είναι ότι η μέθοδος αυτή μαθεύτηκε από τους Γιαννιώτες κατά τον 11ο αιώνα όταν την πόλη κατέλαβαν οι Νορμανδοί.

Και δίπλα από το μικρό ξύλινο καΐκι των Ιωαννίνων, άλλη μια βάρκα: αυτή του Αλή πασά, μια πλάβα (η πιο απλή μορφή πλεούμενου). Η κατασκευή της στηρίχτηκε σε ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει τον Αλή πασά να μεταφέρεται με μια πλάβα στη λίμνη.

Το «σεργιάνι στα υδάτινα μονοπάτια», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, το διοργανώνουν  η Αρτέον Εκδοτική, το Μουσείο Αργυροτεχνίας και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου).

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Στο μεσοδιάστημα, θα γίνουν αρκετές εκδηλώσεις. Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Δημιουργικό εργαστήρι, 12:00

Εργαστήρι έκφρασης και δημιουργίας με βάση τα εκθέματα από το ΚΔΑΠ «Ρόδα» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

*Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου

Κυριακή 26 Ιανουαρίου

Παρουσίαση του παραμυθιού: «Ο Θαλασσοσφυρίχτης» (Αρτέον Εκδοτική), στις 12:00

Ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής ταξιδεύει με τους μικρούς του αναγνώστες στον ονειρικό κόσμο της λιμνοθάλασσας, και συνομιλεί με τους γονείς για τα κριτήρια επιλογής ενός καλού βιβλίου. Συντονίζει και μιλά για το διήγημα ο δημοσιογράφος-ποιητής Μίλτος Γήτας

Θεατρική αφήγηση

Από την ομάδα τέχνης «ΑΝ» (Αφηγηματικός Νους), μια θεατρική και μουσική αφήγηση του παραμυθιού με τη συνοδεία βιολιού. Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννα Κούλα. Κατασκευή Κούκλας: Σωκράτης Παππάς

Μουσική παράσταση

Από την Γ’ Δημοτικού του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Υπεύθυνη μουσικός: Ειρήνη Ντούση.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου

Αφήγηση παραμυθιών (12:00 και 13:00)

Η Μαρία Μαχαίρα με τη συνοδεία κιθάρας του Αντώνη Καρασταμάτη θα ταξιδέψει μεγάλους και μικρούς στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών των λιμνών, λιμνοθαλασσών και ποταμών ( Το χρυσό ψαράκι, Ο ατρόμητος Γιάννης, Το κάστρο της νεράιδας)

*Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, 12:00

Προβολή των ντοκιμαντέρ «Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης» «Ψαρέματα στη λίμνη Παμβώτιδα»

Περιβαλλοντικά εργαστήρια

Τα παιδιά δημιουργούν κατασκευές με θέμα τη βιοποικιλότητα.

*Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του Μουσείου

Το τηλέφωνο του Μουσείου Αργυροτεχνίας είναι 2651064065.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back