Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Πρεμιέρα ΕΦΚΑ: Υποσχέσεις για απονομή συντάξεων σε τρεις μήνες

Εικόνα του άρθρου Πρεμιέρα ΕΦΚΑ: Υποσχέσεις για απονομή συντάξεων σε τρεις μήνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2017, 20:47
ΕΛΛΑΔΑ

Την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορές Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά και τον διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Η κα Αχτσιόγλου υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2017 «θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης».

«Ταυτόχρονα» τόνισε η υπουργός, «η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια ζητήματα όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό τους ιστορικό και τη σύνταξη που θα λάβουν».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία πραγματική ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αντίθεση με προηγούμενες παρεμβάσεις που ισοδυναμούσαν με κατ’ όνομα συγχωνεύσεις, ενώ στην πράξη περιορίστηκαν σε απλή μεταφορά των επιμέρους Ταμείων κάτω από οργανισμούς- ‘ομπρέλες’».


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Από τον πλευρά του ο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση των πρώτων Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ). 

Αναδεικνύοντας την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ, εντός του 2017, τα ΠΕΚΑ θα στελεχωθούν με 1.000 άτομα. 

«Για να εξυπηρετούνται όλοι καλύτερα, λοιπόν, από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ βρίσκεται παντού. Σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε σπίτι, στα ΚΕΠ –όπου η ανταπόκριση και η συνεργασία των υπαλλήλων τους είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του εγχειρήματος», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Σχετικά με την παρουσίαση της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «είναι μια σειρά από υπηρεσίες που βελτιώνουν θεαματικά την καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται ο νησιώτης να χάσει δυο μέρες για να έρθει στον Πειραιά να κάνει τη δουλειά του. 

Δεν χρειάζεται ο κάτοικος του απομακρυσμένου χωριού να πάει στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη. Και βέβαια, δεν χρειάζεται να γίνονται τα πάντα στην Αθήνα, τα πάντα στα γραφεία. Με αυτή την ιστοσελίδα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ γίνονται διαθέσιμες πραγματικά σε όλους. Κι έτσι, περνάμε στην ηλεκτρονική εποχή, στην εποχή του ΕΦΚΑ». 


ΝΕΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Κεντρικό ρόλο εδώ», συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος «εκτός από το σάιτ, φιλοδοξούμε να έχει και κάτι ακόμα: το νέο τηλεφωνικό μας κέντρο. Καλώντας στο 1555, με αστική χρέωση και από τις 8 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ενημέρωση για τα θέματα που τους απασχολούν.

Βέβαια, το κοινό θα συνεχίσει να προσέρχεται και στις Υπηρεσίες μας για να εξυπηρετηθεί. Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει, εκμηδενίζει κάθε ενδεχόμενο να μπερδευτεί ο κόσμος το πρώτο διάστημα και να μην ξέρει πού πρέπει να πάει και πού να απευθυνθεί για κάθε ζήτημά του. 

Τα γνωστά σημεία και καταστήματα εξυπηρέτησης όλων των φορέων, λοιπόν, συνεχίζουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. 

Για εύλογο μεταβατικό διάστημα, συνεχίζουν να ασκούν ακόμα και όποιες αρμοδιότητες άλλων φορέων (π.χ. ΕΟΠΥΥ) ασκούσαν μέχρι τις 31/12/2016. Μέσα στο 2017 θα μεταβιβαστούν στον ΕΟΠΥΥ όλες οι αρμοδιότητες που του ανήκουν». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back