ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Μετά τον Covid, o «long Covid»

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Μετά τον Covid, o «long Covid»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2023, 23:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας στους 30 Ευρωπαίους μπορεί να έχει αναπτύξει «long COVID» κατά τα τρία πρώτα χρόνια της πανδημίας, ανέφερε την Τρίτη το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας ότι ο κορονoϊός δεν έχει εξαφανιστεί.

Από το 2020, σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από μακροχρόνια προβλήματα υγείας μετά από μόλυνση με τον COVID-19, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Απευθυνόμενος σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη την Τρίτη, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε τόνισε ότι «ο μακροχρόνιος COVID παραμένει μια πολύπλοκη κατάσταση για την οποία γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα πράγματα».

Ο Κλούγκε σημείωσε επίσης ότι χωρίς την ανάπτυξη ολοκληρωμένων διαγνωστικών μεθόδων και μορφών θεραπείας, η κοινωνία δεν θα ανακάμψει ποτέ πραγματικά από την πανδημία. 

Σύμφωνα με την υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ, ο COVID-19 εξακολουθεί να ευθύνεται για περισσότερους από 1.000 θανάτους την εβδομάδα στην Ευρώπη. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλές χώρες δεν διατηρούν πλέον ακριβή στοιχεία για τους θανάτους. 

Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Σημειώνοντας όμως τις πρόσφατες εξάρσεις των κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, ο οργανισμός δήλωσε ότι η ανακοίνωση αυτή δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει λήξει.

«Ενώ μπορεί να μην είναι μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ωστόσο, ο COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε ο Κλούγκε στους δημοσιογράφους.

Ο όρος «Long COVID» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων, μήνες μετά την αρχική μόλυνση με COVID-19, με τα συμπτώματα αυτά να διαρκούν τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.

Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει εκτεθεί στον κορονοϊό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη σοβαρότητα των αρχικών συμπτωμάτων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back