Ο Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας για την Ευρώπη κυκλοφόρησε σήμερα τον δεύτερο τόμο της μελέτης Health Behaviour in School-aged Children (HBSC), η οποία επικεντρώνεται στα πρότυπα εκφοβισμού και βίας μεταξύ των εφήβων σε 44 χώρες και περιφέρειες.
Σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών υπέστησαν διαδικτυακό εκφοβισμό το 2022, από 13% πριν από τέσσερα χρόνια. Το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους μήνες.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ σημείωσε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι συμπεριφέρονται μεταξύ τους.
«Οι εικονικές μορφές βίας μεταξύ συνομηλίκων έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν οι κόσμοι των νέων έγιναν όλο και πιο εικονικοί σε περιόδους αποκλεισμού», αναφέρει η έκθεση.
Ορισμένα από τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν τα εξής.
- Εκφοβισμός άλλων στο σχολείο. Κατά μέσο όρο 6% των εφήβων εμπλέκονται σε εκφοβισμό άλλων στο σχολείο. Η συμπεριφορά αυτή είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των αγοριών (8%) σε σύγκριση με τα κορίτσια (5%).
- Εκφοβισμός στο σχολείο. Περίπου το 11% των εφήβων έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, χωρίς να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
- Εκφοβισμός άλλων στον κυβερνοχώρο. Περίπου 12% (1 στους 8) των εφήβων αναφέρουν ότι εκφοβίζουν άλλους στον κυβερνοχώρο. Τα αγόρια (14%) είναι πιο πιθανό να αναφέρουν διαδικτυακό εκφοβισμό από ό,τι τα κορίτσια (9%).
- Το να δέχονται εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο. Το 15% των εφήβων (περίπου 1 στους 6) έχει βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό, με τα ποσοστά να ευθυγραμμίζονται στενά μεταξύ αγοριών (15%) και κοριτσιών (16%). Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση από το 2018, από 12% σε 15% για τα αγόρια και από 13% σε 16% για τα κορίτσια.
- Σωματικοί καβγάδες. Ένας στους 10 εφήβους έχει εμπλακεί σε σωματικές συμπλοκές, με αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων: 14% των αγοριών έναντι 6% των κοριτσιών.
Με τους εφήβους να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, γονείς, κοινοτικοί ηγέτες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την προώθηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ασφάλειας, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Τα υψηλότερα επίπεδα διαδικτυακού εκφοβισμού βίωσαν τα αγόρια στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν στην Ισπανία, ανέφερε ο ΠΟΥ χωρίς να παράσχει λεπτομερή στοιχεία.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 279.000 παιδιά και εφήβους από 44 χώρες της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και του Καναδά.
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων έκανε μικρή διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, ο Καναδάς αποτέλεσε εξαίρεση, όπου οι λιγότερο ευνοημένοι νέοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν εκφοβισμό.
Εκεί, το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο εύπορων οικογενειών δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο, σε σύγκριση με το 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο εύπορων οικογενειών.