ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πότε πάτησαν το πόδι τους οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική;

Εικόνα του άρθρου Πότε πάτησαν το πόδι τους οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 15:58
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι άνθρωποι περπάτησαν στη Βόρεια Αμερική χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα που επιβεβαιώνει την αρχαιότητα των απολιθωμένων αποτυπωμάτων στο Εθνικό Πάρκο White Sands στο Νέο Μεξικό.

Οι πατημασιές χρονολογούνται πριν από περίπου 21.000 έως 23.000 χρόνια, με βάση τις τεχνικές χρονολόγησης με ραδιοάνθρακα και οπτικά διεγερμένη φωταύγεια, δήλωσαν οι ερευνητές την Πέμπτη, δείχνοντας ότι το είδος μας Homo sapiens είχε ήδη πατήσει πόδι στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια των πιο αφιλόξενων συνθηκών της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Μια μελέτη του 2021 από τους εν λόγω ερευνητές χρονολόγησε επίσης τις πατημασιές, με βάση μικροσκοπικούς σπόρους φυτών ενσωματωμένους στο ίζημα δίπλα τους, σε περίπου 21.000 έως 23.000 χρόνια πριν. Αυτό αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από ορισμένους επιστήμονες που αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της χρονολόγησης.

«Κάθε τεχνική χρονολόγησης έχει πλεονεκτήματα και αδυναμίες, αλλά όταν τρεις διαφορετικές τεχνικές συγκλίνουν όλες στο ίδιο ηλικιακό εύρος, τότε οι ηλικίες που προκύπτουν είναι εξαιρετικά ισχυρές», δήλωσε ο Τζεφ Πιγκάτι, ερευνητής γεωλόγος στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) στο Ντένβερ και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science

Ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περισσότερα από 300.000 χρόνια και αργότερα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το είδος μας εισήλθε στη Βόρεια Αμερική από την Ασία, περνώντας από μια χερσαία γέφυρα που κάποτε συνέδεε τη Σιβηρία με την Αλάσκα.

Προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία είχαν υποδείξει ότι η ανθρώπινη κατοίκηση της Βόρειας Αμερικής ξεκίνησε πριν από περίπου 16.000 χρόνια, σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Μάθιου Μπένετ, καθηγητή περιβαλλοντικών και γεωγραφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στην Αγγλία.

«Οι αυτόχθονες ήταν εκεί νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, πριν το μεγάλο φράγμα πάγου στο ύψος του τελευταίου παγετώδους μέγιστου κλείσει το δρόμο νότια από την Αλάσκα. Με ποια διαδρομή και πώς έφτασαν εκεί δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Το White Sands είναι απλώς ένα σημείο στον χάρτη προς το παρόν», δήλωσε ο Μπένετ. «Η εργασία επιβεβαιώνει τη χρονολογία που καθορίσαμε το 2021 για την περιοχή χρησιμοποιώντας ανεξάρτητες μεθόδους, εργαστήρια και προσεγγίσεις».

Οι πατημασιές -61 συνολικά- βρέθηκαν σε μια περιοχή που ήταν όχθη λίμνης.

«Οι άνθρωποι περπατούσαν σε ένα μωσαϊκό υγρού και ξηρού εδάφους. Υπήρχε λάσπη, ιλύς και άμμος σε αυτό το περιβάλλον στην άκρη της λίμνης», δήλωσε ο Πιγκάτι.

«Και όπως ακριβώς και σήμερα, αν κάποιος περπατήσει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον, οι πατημασιές του διατηρούνται αν καλύπτονται από ένα άλλο στρώμα ιζήματος», πρόσθεσε ο Σπρίνγκερ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back