ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

Εικόνα του άρθρου Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2024, 12:05
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού, ελαφράς ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της γενικής αντίληψης ότι η επόμενη κίνηση των επιτοκίων της θα είναι καθοδική.

Το μόνο ερώτημα για τις αγορές είναι, πότε θα συμβεί αυτό;

Πριν από μερικούς μήνες, οι αγορές ήταν πεπεισμένες ότι η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι «εκείνη». Αλλά αυτό σαφώς δεν ισχύει πλέον. Τι είναι λοιπόν πιθανό τώρα;

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το ζήτημα του χρόνου μείωσης των επιτοκίων θα είναι τώρα στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Dirk Schumacher, παρατηρητής της ΕΚΤ της Natixis, σε ερευνητικό σημείωμα, που επικαλείται το CNBC.

«Οι επικαιροποιημένες προβολές των εμπειρογνωμόνων είναι πιθανό να δείξουν μια προς τα κάτω αναθεώρηση του πληθωρισμού για το τρέχον έτος, ενισχύοντας το μήνυμα ότι η ΕΚΤ πλησιάζει σε μια μείωση των επιτοκίων».

Οι πρόσφατες μετρήσεις των τιμών καταναλωτή έδειξαν επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού στο 2,6% τον Φεβρουάριο, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 3,9%.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και άλλες πιέσεις στις τιμές, όπως η συνεχιζόμενη απεργία στη Γερμανία, η οποία αποτελεί σαφές σημάδι ότι οι μισθοί πιθανότατα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Με την οικονομία της ζώνης του ευρώ να είναι συνολικά πιο ανθεκτική από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί προς το τέλος του περασμένου έτους, υπάρχει λιγότερη πίεση για την ΕΚΤ να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Οι πρόσφατοι δείκτες PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) έδειξαν ακόμη και βελτίωση του οικονομικού κλίματος με τη συνιστώσα των υπηρεσιών να έχει επανέλθει ακόμη και πάνω από το 50, γεγονός που σηματοδοτεί επέκταση για τον εν λόγω τομέα - και όχι συρρίκνωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προσδοκίες της αγοράς έχουν μετατοπιστεί στον Ιούνιο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Με πληροφορίες από CNBC. Φωτογραφία: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ/ECB


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back