Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσα ακίνητα έχουμε στα Γιάννενα; (Έχουμε πολλά)

Εικόνα του άρθρου Πόσα ακίνητα έχουμε στα Γιάννενα; (Έχουμε πολλά)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2016, 15:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν το κριτήριο για το πόσο φτωχή είναι περιοχή είναι τα Γιάννενα, ήταν η ακίνητη περιουσία, μάλλον θα έπρεπε να βρούμε… άλλο επιχείρημα. Η γενική εικόνα του νομού, να βρίσκεται κάπου στη μέση της κατοχής πλούτου επιβεβαιώνεται (και) από τα στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ, τα οποία δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στα Γιάννενα λοιπόν, 91.912 άνθρωποι έχουν ιδιόκτητα ακίνητα. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% του δήμου Ιωαννιτών και το 55% του νομού. Το κράτος φέτος εισέπραξε φέτος 398,83 εκατ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ από το νομό Ιωαννίνων, ποσό που είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που απέδωσαν μεγάλες εφορίες των Αθηνών, όπως της Καλλιθέας, του Αιγάλεω, η Α’ και η Β’ Περιστερίου.

Από ακίνητα λοιπόν, έχουμε μπόλικα στα Γιάννενα. Προφανώς, ο αριθμός έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν φαίνονται στους αριθμούς, αλλά η συγκέντρωση πλούτου στα Γιάννενα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το σχεδόν 45% των ιδιοκτητών που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε 2 έως 4 ακίνητα, γίνεται αντιληπτό ότι η γραμμή του πλούτου διαπερνάει και τη γιαννιώτικη κοινωνία οριζόντια, διαμορφώνοντας τα ιδιαίτερα ταξικά της χαρακτηριστικά.

Οι άλλοι τρεις νομοί της Ηπείρου, είναι πιο κοντά στη… φτωχοποιημένη περιγραφή της περιφέρειας, αλλά και πάλι, τα ποσοστά της ιδιοκτησίας είναι μεγάλα. Στην Άρτα, η οποία είναι στις χαμηλότερες θέσεις ιδιοκτησίας και απόδοσης ΕΝΦΙΑ, είναι ιδιοκτήτες ακινήτων το 50% περίπου του πληθυσμού (37.970 ακίνητα, 286 εκατ. ευρώ έσοδα). Στην Θεσπρωτία (26.814, έσοδα 320,58 εκατ. ευρώ), είναι περίπου το 55% και στην Πρέβεζα (33.678, 323 εκατ. ευρώ έσοδα), περίπου το 60%.

Συνολικά, στην Ελλάδα διαθέτουμε… τριπλάσια ακίνητα από τον πληθυσμό της χώρας: 33 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα, εκ των οποίων 17,7 εκατ. είναι κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου και 15,28 σε αγροτεμάχια. Επειδή όμως τα πάντα είναι ταξικά διαχωρισμένα, ειδικά στο κομμάτι της ιδιοκτησίας, υπάρχουν 122.037 φυσικά πρόσωπα με 11 έως 20 δικαιώματα, 1.773 ιδιοκτήτες με 21 έως 30 δικαιώματα, 4.289 φυσικά πρόσωπα με 31 έως 50 ακίνητα, 979 φυσικά πρόσωπα με 51 έως 100 δικαιώματα και 145 φυσικά πρόσωπα με περισσότερα από 100 δικαιώματα.

Από την άλλη, υπάρχει και η μεγάλη πλειοψηφία που έχει ένα ή δύο σπίτια, υπηρετώντας το «ελληνικό όνειρο» (αντίστοιχο του American dream) για «ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της». Γι αυτό άλλωστε και ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας ταξικότατος φόρος που χτυπάει σε συντριπτικό ποσοστό τα μικρά και μεσαία στρώματα και παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, δεν… εξορθολογίζεται και δεν γίνεται πιο δίκαιος με το «να πληρώνουν όλοι από λίγο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back