ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «πολύχρωμο ρεύμα» και το ενεργειακό χάος

Εικόνα του άρθρου Το «πολύχρωμο ρεύμα» και το ενεργειακό χάος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2023, 10:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν από δύο χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα καθορίζεται στο 100% μέσω του «χρηματιστηρίου ενέργειας» και της ρήτρας αναπροσαρμογής. Στην πράξη, εκτέλεσε ένα «συμβόλαιο» με μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, τους εξασφάλισε μεγάλα κέρδη και επιβάρυνε τους καταναλωτές με τις αυξήσεις που επήλθαν.

Βασικός πολιτικός υπεύθυνος ήταν ο τότε υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Ο αμέσως επόμενος, Κώστας Σκρέκας που κλήθηκε να διαχειριστεί το χάος και την απίστευτη ακρίβεια των πρώτων μηνών, φέρει εξίσου ευθύνη. Τη θέση του ελάφρυνε κάπως η διαδικασία των κρατικών επιδοτήσεων στους πανάκριβους λογαριασμούς και η ανελέητη επικοινωνιακή διαχείριση στην οποία προέβη. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είχε καταφέρει να ακριβύνει την ενέργεια σε μια εντελώς απροετοίμαστη χώρα και να αφήσει έκθετους τους καταναλωτές σε εξελίξεις όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τώρα, η κυβέρνηση και οι πολίτες δεν έχουν πλέον την «ομπρέλα» των επιδοτήσεων. Η ΕΕ ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι τα μέτρα στήριξης σταματούν από το 2024 και πλέον, αυτό που θα ακολουθήσει στην Ελλάδα είναι… πολύχρωμο.

Από την 1η Ιανουαρίου λοιπόν, θα υπάρχουν τέσσερα είδη τιμολόγησης στην Ελλάδα:

Μπλέ

Σταθερή χρέωση και διάρκεια. Θεωρείται η πιο «εξασφαλισμένη» προσφορά, όχι όμως και πάντα η φθηνότερη, αφού, για λόγους κερδοφορίας, ένα βασικό αγαθό όπως η ενέργεια μετατράπηκε σε καθημερινή χρηματιστηριακή διακύμανση.



Πράσινο

Παρέχεται με δύο τιμές: Τη βασική που κανονίζει η ΡΑΑΕΥ (σταθερή για 6 μήνες). Επί της βασικής τιμής ο πάροχος θα προσθέτει τα διάφορα κόστη (κέρδος κ.λπ) και θα διαμορφώνει την τελική τιμή που θα ανακοινώνεται κάθε πρώτη του μήνα. Εδώ εντάσσονται όσοι καταναλωτές δεν υποβάλλουν «δήλωση αντίρρησης» στις προτάσεις που ήδη στέλνουν οι πάροχοι μέχρι 31/1/24.



Κίτρινο

Κυμαινόμενη χρέωση βάση χονδρεμπορικής τιμής



Πορτοκαλί

Κυμαινόμενη ημερήσια χρέωση με βάση το «χρηματιστήριο» ενέργειας. Για τη συγκεκριμένη χρέωση απαιτείται έξυπνος μετρητής.



Κατά περίπτωση, θα υπάρχει δυνατότητα «μεταπήδησης» μεταξύ παρόχου.

Φυσικά, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, τα παραπάνω συνοδεύονται από διάφορα τραγελαφικά: ότι για παράδειγμα «έξυπνοι μετρητές» δεν υπάρχουν πολλοί. Υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα διατεθούν προσεχώς.

Ή ακόμα ότι η σύγκριση της τελικής τιμής παρόχου, θα γίνεται στην ιστοσελίδα energycost.gr, η οποία ακόμα δεν υπάρχει…

Πρακτικά, η κυβέρνηση, εν μέσω έτσι και αλλιώς καλπάζουσας ακρίβειας, περιπλέκει μια διαδικασία που έπρεπε να ήταν απλή και προσιτή για τους καταναλωτές. Αντ’ αυτού, παραδέχεται ότι «αν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός», τότε μπορεί οι τιμές να πέσουν.

Το ΙΝΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές-τριες για τα νέα τιμολόγια:

  • Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή οι πάροχοι είναι η έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
  • Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.
  • Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφετε ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QWcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχετε η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρίες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back