Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σινεμά, 1821 και αφιερώματα

Εικόνα του άρθρου Πολύ σινεμά, 1821 και αφιερώματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2020, 14:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών του για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ετοίμασε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών. Ένα πρόγραμμα όντως γεμάτο, που βέβαια χωρίζεται, όπως πάντα, σε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου (που συνήθως σημαίνει ότι δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας σε κάποιον φορέα ή σωματείο)  και σε εκδηλώσεις που διοργανώνει το ίδιο το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία συνήθως με κάποιους φορείς.

Σε αυτό το τρίμηνο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το Πνευματικό Κέντρο έρχεται να εγκαινιάσει κάποιες συνεργασίες με την Πρεσβεία του Ισραήλ, την Ιταλική Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης, σε κινηματογραφικό και μουσικό επίπεδο.

Ο κινηματογράφος γενικά είναι πολύς –προεκλογικά η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ είχε δώσει έμφαση στην πολιτιστική αναβάθμιση μέσω του κινηματογράφου. Πέραν των «Κυριακών στο πανί», κάθε Τετάρτη θα υπάρχει και «Η Άλλη Οθόνη», ενώ για τους σινεφίλ υπάρχουν και κάποιες Τρίτες με την Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΚΟΠΙ) στα παλιά σφαγεία. Δυο ή με τρεις φορές την εβδομάδα, λοιπόν, προβολές ταινιών.

O OMIΛΟΣ

Η συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, με τον κ. Ελισάφ να είναι από τα ιδρυτικά του στελέχη, συνεχίζεται. Εκτός από τις καθιερωμένες βιβλιοπαρουσιάσεις (οι οποίες γενικότερα είναι πολλές είτε ως διοργάνωση είτε «υπό την αιγίδα»), το Πνευματικό Κέντρο και ο Όμιλος αναλαμβάνουν από κοινού… το 1821 και εγκαινιάζουν την έναρξη του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σε πρώτη φάση, διοργανώνουν σεμινάρια ιστορίας με τον Αριστείδη Χατζή, πανεπιστημιακό καθηγητή, διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μλετών και μέλος της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», και τη Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μέλος επίσης της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021».

Το Εργαστήριο Ιστορικής Έρευνας Νεότερων Χρόνων και Σύγχρονων Κοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνεχίσει και αυτό το τρίμηνο τις ομιλίες του, ενώ ενδιαφέρον έχει η «μετακόμιση» της διοργάνωσης «Λογοτεχνικές Γέφυρες» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Θεάτρου, στο Πνευματικό Κέντρο.


ΟΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

Όσον αφορά την αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις, άλλες μικρότερες άλλες μεγαλύτερες. Αρκετές από αυτές γίνονται εδώ και χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο εμφανίζεται ενδεικτικά ως διοργανωτής στη συναυλία των Deans, στην εμφάνιση της Φιλαρμονικής με ένα αφιέρωμα στη ροκ και σε ροκ και πάλι συναυλία με τον Γιώργο Γάκη, ο οποίος αποτελεί βασικό συνεργάτη του Πνευματικού Κέντρου, με τους Troublemakers. Και σε αυτό το πολιτιστικό τρίμηνο, η Συμφωνική Ορχήστρα θα έχει δυναμική παρουσία, καθώς θα δώσει συναυλία στην πανηγυρική εκδήλωση για τα Ελευθέρια της πόλης (και μία παράκληση: αυτή τη φορά ας λείψουν τα χαρτάκια που πετάχτηκαν κατά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία πάνω στους μουσικούς).

Από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ξεχωρίζει η έντονη παρουσία του καλλιτεχνικού σωματείου «Οι Αθεράπευτοι». «Οι Αθεράπευτοι» θα παρουσιάσουν τέσσερις εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές,(όλες με εισιτήριο) και υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου. Η τέταρτη εκδήλωση αφορά το θεατρικό έργο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και θα προλογίσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Σε μουσικό επίπεδο, αξίζει να αναφερθούν η έλευση διαφόρων μουσικών σχημάτων σε συνεργασία με πρεσβείες, αλλά και η συναυλία του Sillyboy, ενός από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της ελληνικής electro-rock μουσικής, μαζί με την μπάντα του (στις 7 Φεβρουαρίου, στα παλιά σφαγεία, με ελεύθερη είσοδο).

Τέλος, το τρίμηνο αυτό έχει αρκετές σημαντικές επετείους, με τα ειδικά αφιερώματα να μη λείπουν. Εκτός από τα «Ελευθέρια» στα οποία βασικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ θα γίνουν και διάφορες εκθέσεις, το Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει αφιερωματική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία του ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού επί πρωθυπουργίας Σημίτη, Τάσου Γιαννίτση, και έναν κύκλο τραγουδιών σε ποίηση του Γιοσέφ Ελιγιά.

Αυτά εν ολίγοις (sic)…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back