Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολλή κουβέντα για… τα γνωστά

Εικόνα του άρθρου Πολλή κουβέντα για… τα γνωστά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2021, 23:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια συζήτηση (στην προ ημερησίας διάταξη) για τη διαχείριση των απορριμμάτων έγινε για μια ακόμη φορά στο τηλε-Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Μια συζήτηση που, όπως και τις προηγούμενες φορές, έγινε… παρεμπιπτόντως, και άρα μη οργανωμένα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

Με εξαίρεση την επιβεβαίωση των προθέσεων της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να ζητά επί της ουσίας την παραίτηση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, στη συνεδρίαση ειπώθηκαν όλα τα γνωστά. Η δημοτική αρχή συνέχισε να αμφισβητεί τον ΦοΔΣΑ, με τον Θωμά Μπέγκα (αντιπρόεδρο του ΦοΔΣΑ) να υπενθυμίζει ότι ο Φορέας «ενεργεί θεσμικά» και ότι οι αποφάσεις του «λαμβάνονται μέσα από συλλογικά όργανα, και όχι με δοτή πλειοψηφία όπως συμβαίνει στην οικονομική επιτροπή του Δήμου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πριν την αποχώρηση του ιδίου και της παράταξής του από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι αν υπάρχει κάποιος που δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, είναι ο Δήμος Ιωαννιτών. Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στα όσα έγιναν με τον διαγωνισμό για την αποκομιδή στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες. Όπως είπε, η υπηρεσία όρισε την τιμή μονάδας τα 35 ευρώ ανά τόνο, αλλά η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε 50 ευρώ ανά τόνο. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες αλλά τελικά άνοιξε η προσφορά μόνο μιας εταιρίας («λόγω των όρων του διαγωνισμού» όπως είπε ο κ. Μπέγκας), η οποία έδωσε 0,08% έκπτωση –πρόκειται για την εταιρία Enact. Για τον διαγωνισμό αυτόν, εξηγήσεις ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λυκογιώργος, με τον κ. Ελισάφ να δηλώνει ότι «όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα σε όλους».

Κάπου εδώ, ο κ. Ελισάφ υποστήριξε ότι «η πόλη δεν είναι βρόμικη»…

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε την άποψη ότι «το να μιλά η δημοτική αρχή των Ιωαννίνων περί σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι τουλάχιστον ειρωνικό» και άσκησε κριτική για μια σειρά από ζητήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο ξεκαθάρισε ότι «οι αντιπαραθέσεις και κάθε διαδικασία που υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια της αλλαγής του μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να είναι στις προθέσεις κανενός αυτοδιοικητικού, ειδικότερα δε, όταν η Ήπειρος μέχρι χθες ήταν το πρότυπο στον τομέα αυτόν», αναφερόμενη στον «πόλεμο» με πρωταγωνιστές τον ΦοΔΣΑ, τον περιφερειάρχη Ηπείρου και δημάρχους.

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή», σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες ιδίως, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι», καταγγέλλοντας και την περιφερειακή αρχή για την έντονη παρέμβασή της. Επεσήμανε ότι ο ΦοΔΣΑ είναι ένας νόμιμος οργανισμός που πρέπει να δουλέψει, και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κάθε άλλο παρά καλή πορεία «που έχουμε στην πόλη με αυτή τη δημοτική αρχή».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διά στόματος Όλυς Τσουμάνη επανέλαβε ότι «η δημοτική αρχή προσπαθεί να κρύψει ότι και η ίδια στοιχίζεται πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα μαζί με την Περιφέρεια. Αυτό εξυπηρετεί η συζήτηση για διχασμό των δημάρχων και δήθεν κόντρας με το δεύτερο βαθμό της τοπικής διοίκησης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back