ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις και αντεπιθέσεις

Εικόνα του άρθρου Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις και αντεπιθέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2023, 14:49
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ και υπερηχητικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία του Κιέβου την Κυριακή, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν μέσα από την αεράμυνα.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε τους 30 από τους 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο κανάλι μηνυμάτων Telegram.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία εκτόξευσε τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, αλλά δεν αποκάλυψε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτούς.

«Συνολικά, σε διάφορα κύματα επιθέσεων, από το βράδυ της 5ης Αυγούστου έως το πρωί της 6ης Αυγούστου 2023, ο εχθρός χρησιμοποίησε 70 μέσα αεροπορικής επίθεσης», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν υπήρξαν ζημιές από τη νυχτερινή επίθεση ή τι συνέβη στους 10 πυραύλους κρουζ που δεν καταρρίφθηκαν.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής Χμελνίτσι στη δυτική Ουκρανία, Σεργί Τιούριν, δήλωσε ότι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Starokostiantyniv ήταν μεταξύ των στόχων.

Ο Τιούριν δήλωσε ότι οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές ιδιωτικές κατοικίες, σε ένα κοινοτικό πολιτιστικό ίδρυμα και στο σταθμό λεωφορείων και ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα σιλό σιτηρών.


Ουκρανικοί βομβαρδισμοί

Οι φλόγες κατέκαψαν την ξύλινη οροφή ενός πανεπιστημιακού κτιρίου στο Ντονέτσκ μετά από ουκρανικούς βομβαρδισμούς το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Ως αποτέλεσμα της τελευταίας επίθεσης στο Ντονέτσκ, το πρώτο κτίριο του Πανεπιστημίου Οικονομίας και Εμπορίου καίγεται», δήλωσε στο Telegram ο Αλεξέι Κουλέμζιν, ο δήμαρχος που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία.


«Πυρομαχικά διασποράς»

Ο υπουργός έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία, Αλεξέι Κοστρουμπίτσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς στους βομβαρδισμούς που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες, αλλά σημειώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς κατά τη διάρκεια της 17μηνης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία, η οποία έλαβε προμήθειες αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς τον περασμένο μήνα, έχει ορκιστεί να τα χρησιμοποιεί μόνο για την εκτόπιση συγκεντρώσεων εχθρικών στρατιωτών.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία σχετικά με τους φερόμενους βομβαρδισμούς. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο Κοστρουμπίτσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι μέσα στο κτίριο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back