Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ποιες παροχές αναλαμβάνει ο νέος οργανισμός

Εικόνα του άρθρου Ποιες παροχές αναλαμβάνει ο νέος οργανισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2018, 13:19
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tα πρώτα του βήματα κάνει ο νέος οργανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) ο οποίος αποτελεί τον διάδοχο του ΟΓΑ. Στην Ήπειρο, έχει συσταθεί Περιφερειακή Διεύθυνση. 

Ο ΟΠΕΚΑ λοιπόν είναι μια ενιαία αρχή απόδοσης επιδομάτων και θα αναλάβει σταδιακά μια δέσμη έξι παροχών: το επίδομα παιδιού, τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία διαχειρίζονται και πληρώνουν οι υπηρεσίες των Δήμων, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για όλο τον αγροτικό πληθυσμό και τις προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές παροχές για τη στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. 

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΑ, στην περιφέρεια Ηπείρου διεκπεραιώνονται τα αιτήματα απονομής επιδόματος παιδιού (το νέο επίδομα που αντικατέστησε από 1/1/2018 τα παλαιά οικογενειακά επιδόματα) και επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων.

ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Όσον αφορά στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, βρίσκεται προς το παρόν σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις από την Αττική. Οι αιτήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα ακολουθούν προς το παρόν την παλιά διαδικασία. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος δοκιμάζεται το νέο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ο «ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας», το οποίο και θα επεκταθεί στο μέλλον σε όλη την χώρα.

Ενόψει αυτής της εξέλιξης η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του ΟΠΕΚΑ καλεί όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους τοπικούς συλλόγους ατόμων με αναπηρία σε διάλογο, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, εκτιμάται ότι θα προκύψουν αυξήσεις έως και 110% για το 92% των δικαιούχων οικογενειών. Ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες, ευνοούνται ιδιαίτερα. Πριν το Πάσχα, το αργότερο έως τις 3 Απριλίου, θα δοθεί η πρώτη δόση (επίδομα 2 μηνών), με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το επίδομα παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε έξι διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων θα αποκτήσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πρότυπο της πλατφόρμας με την οποία διανεμήθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα 2017. Σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) για το 2018.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων κοινωνικού τουρισμού και άλλων παροχών ΛΑΕ του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των περσινών παροχών έως 5 Ιουνίου του 2018.

 

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο ΟΠΕΚΑ είναι ο ένας από τους δυο πυλώνες του νέου συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης που προωθεί η κυβέρνηση. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας, όπου ο πολίτης με τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ, μπορεί να μάθει τι δικαιούται, ποια ιδρύματα και υπηρεσίες υπάρχουν στην περιοχή του, ποια εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται. Η αίτηση γίνεται είτε από τον υπάλληλο στο Κέντρο Κοινότητας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του.

Κέντρα κοινότητας έχουν συσταθεί μέχρι στιγμής στους δήμους Αρταίων, Ζηρού, Ηγουμενίτσας, Νικ. Σκουφά, Πάργας, Πρέβεζας, Σουλίου, Ζίτσας (στην Ελεούσα, τηλ. 2651360242, 2651360243) και Ιωαννιτών (Καπλάνη 16, 2651020015). Ένα νέο κέντρο κοινότητας ετοιμάζεται και στον δήμο Δωδώνης, μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back