Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 16-12-2022, 13:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή η Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί τον Νοέμβριο.

Τον πληθωρισμό τροφοδότησαν τον περασμένο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας αλλά στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό. Συνεισφορά είχαν επίσης οι αυξήσεις στις υπηρεσίες και σε μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά.

Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Ισπανία (6,7%), Γαλλία (7,1%) και Μάλτα (7,2%) και οι υψηλότερες σε Ουγγαρία (23,1%), Λετονία (21,7%), Εσθονία και Λιθουανία (21,4%).

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, μειώθηκε σε δεκαέξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε οκτώ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση του δείκτη από τον Οκτώβριο, η οποία επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% έως το 2025, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προϊδέασε ότι αναμένονται νέες αυξήσεις ίδιου μεγέθους στις δύο πρώτες συναντήσεις του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για τον ίδιο μήνα ήταν στο 8,5%.

Pindos 60 xronia
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω