Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πλατεία Θ. Αγγελόπουλου, μετά από ενάμιση χρόνο

Εικόνα του άρθρου Πλατεία Θ. Αγγελόπουλου, μετά από ενάμιση χρόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2023, 16:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μετά από ενάμιση χρόνο, το αίτημα πολιτών να ονομαστεί σε πλατεία Θεόδωρου Αγγελόπουλου ο χώρος μεταξύ των οδών Αετορράχης-Γαριβάλδη-Εθνικής Αντιστάσεως, στην περιοχή της Σκάλας, παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση τη σχετική ονοματοθεσία.

Το αίτημα πολιτών είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2022, με τον Δήμο να το αποδέχεται. Ακολούθησε τον Μάιο του 2022, η σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας Ιωαννίνων.

Βασικό στάδιο όμως της όλης διαδικασίας ήταν να «περάσει» η συγκεκριμένη ονοματοθεσία από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Και «πέρασε» ομόφωνα. Το σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έφτασε στον Δήμο στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022.

Το σημείο το οποίο προτάθηκε από τους πολίτες για να δοθεί το όνομα του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, δεν είναι τυχαίο. Στην περιοχή της Σκάλας γυρίστηκαν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στις ταινίες του «Κυνηγούς» και «Θίασος».

Σε επιστολή των πολιτών σημειωνόταν χαρακτηριστικά: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ταυτίστηκε αναμφίβολα με την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή της. Η αγάπη του για τα Γιάννενα είναι αδιαμφισβήτητη, αφού πολλές ταινίες από το διεθνώς βραβευμένο και αναγνωρισμένο του έργο έχουν γυριστεί στα Ιωάννινα. Ο Αγγελόπουλος, μέσα από τον ποιητικό κινηματογραφικό του φακό, ύμνησε το τοπίο της πόλης και ανέδειξε φυσικές και αρχιτεκτονικές ομορφιές της πόλης καθώς και την ιστορία της».

Μετά τη χτεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, αναμένεται η τοποθέτηση της ανάλογης πινακίδας.

Με την ίδια απόφαση, οριστικοποιήθηκε (μετά και τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής της Αποκεντρωμένης, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022) και η μετονομασία της πλατείας Κολχίδος σε πλατεία Τάκη Μουσαφίρη προς τιμή του στιχουργού-συνθέτη. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος έχει τοποθετήσει την ανάλογη πινακίδα («πάρκο Τάκη Μουσαφίρη») από τον Ιούνιο του 2022…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back