ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλαγιά Κόνιτσας: Tρεις νεκρές αρκούδες, ένα σοβαρό έγκλημα

Εικόνα του άρθρου Πλαγιά Κόνιτσας: Tρεις νεκρές αρκούδες, ένα σοβαρό έγκλημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 14:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως «σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας», και πολύ εύλογα, χαρακτηρίζει η οργάνωση «Αρκτούρος» τη θανάτωση μιας θηλυκής αρκούδας και των δύο μικρών της χτες Κυριακή επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης, ανάμεσα στην Πλαγιά Κόνιτσας και το Επταχώρι Καστοριάς.

Τα τρία νεκρά ζώα εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους και με εμφανή τα σημάδια πυροβολισμού στο κεφάλι και στον θώρακα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο σημείο που συνέβη το περιστατικό, κατόπιν ενημέρωσης από την Αστυνομία, έσπευσαν εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, με την οποία ο «Αρκτούρος» συνεργάζεται, και η Δασική Υπηρεσία.

Το περιστατικό σημειώθηκε όχι μόνο μακριά από οικισμούς και καλλιέργειες αλλά και μέσα σε περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 («Κορυφές Όρους Γράμμος», κωδικός GR1320002).

Ο «Αρκτούρος» υπενθυμίζει ότι το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών. «Δυστυχώς, όμως, η παραβατικότητα επικρατεί ακόμα και μέσα σε περιοχές με αυστηρό πλαίσιο προστασίας…» αναφέρει.

Επισημαίνει ακόμα ότι οι ενδείξεις που συγκεντρώνει ο «Αρκτούρος» μέσω του μόνιμου ερευνητικού προγράμματος του για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα «Εθνικό Μητρώο Αρκούδας» (https://el.hellenicbearregister.com/) είναι εξόχως ανησυχητικές για τη βιοποικιλότητα το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό, γιατί φαίνεται να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δολοφονίες άγριων ζώων και ιδιαίτερα του λύκου. Πολύ συχνά μάλιστα, όπως σημειώνει, φωτογραφικό υλικό από τις αποτρόπαιες πράξεις ανεβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους φερόμενους ως δράστες.

O «Αρκτούρος» και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς καλούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να βάλει ένα τέλος στην ασυδοσία και στις συνεχιζόμενες δολοφονίες άγριων ζώων αναδεικνύοντας το περιστατικό, λαμβάνοντας νομικές πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό του δράστη και εξασφαλίζοντας την πραγματική προστασία των προστατευόμενων περιοχών.


* Φωτό αρχείου (Ο Τύπος Ιωαννίνων επιλέγει να μη δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες με τις νεκρές αρκούδες)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3