Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

«Πιστοποιητικό εμβολιασμού» προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

Εικόνα του άρθρου «Πιστοποιητικό εμβολιασμού» προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2021, 15:24
ΕΛΛΑΔΑ

Παρότι η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να «προλαβαίνει» το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με προσωπική του επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητάει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην προσωπική επιστολή του προς την «αγαπητή Ούρσουλα» φαν ντερ Λάιεν, όπως την προσφωνεί στο προσωπικό κομμάτι της επιστολής, ουσιαστικά ζητάει την έκδοση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, για την «ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες».

Ο πρωθυπουργός διατείνεται ότι στην Ελλάδα «κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19», κάτι που επίσημα τουλάχιστον, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επισυνάπτει στην επιστολή του ένα «προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές» και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

«Επαμφοτερίζουσα» είναι η διατύπωσή του, σχετικά με το αν το πιστοποιητικό θα είναι προαπαιτούμενο ή όχι: «Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός, στο επίσημο έγγραφο που απευθύνεται στην «εξοχότατη κα Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν», καθώς και στους αρχηγούς των κρατών της ΕΕ και τις αρμόδιες επιτροπές, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back