ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας την οικονομική βοήθεια…

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας την οικονομική βοήθεια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2020, 12:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σήμερα λήγει η προθεσμία καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση 25% για επιχειρήσεις, καθώς και η προθεσμία υποβολής αιτήματος για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη μορφή κρατικού δανεισμού για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή θα πληγούν από την πανδημία.

Αυτές οι δύο ρυθμίσεις, μαζί με τις αναβολές πληρωμών, είναι αυτές με την πιο γενική ισχύ. Γιατί τα επιδοματικά μέτρα, βρίσκονται σε στασιμότητα.

Παρά τις γενικές δηλώσεις περί του οικονομικού μεγέθους των μέτρων από κυβερνητικής πλευράς, η αγορά δεν έχει δει ακόμα «το χρώμα του χρήματος», 40 μέρες μετά την έναρξη της γενικευμένης καραντίνας και ένα μήνα μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των μέτρων.

Το επίδομα των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις έχει περάσει από αρκετές αλλαγές, για το ποιες το δικαιούνται και ποιες όχι. Οι αντιδράσεις δεν λείπουν, καθώς τα φροντιστήρια υποχρεώθηκαν σε διπλή υποβολή αιτήσεων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουν τη δεύτερη υποβολή (εφόσον είχε αλλάξει κάτι σε σχέση με την αρχική), αλλά και αν αυτή η διαδικασία επηρεάζει τις αιτήσεις των εργαζόμενων. Οι λογιστές προσπαθούν να χειριστούν την κατάσταση, με τις γνώμες να διίστανται και τις οδηγίες από πλευράς υπουργείου, να μην περισσεύουν…

Τα 800 ευρώ για τους εργαζόμενους, έχουν καταβληθεί σε ένα μέρος των δικαιούχων, κυρίως στην εστίαση. Σε άλλους τομείς δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, παρότι οι περισσότεροι είναι από τους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή συμβάσεων από τους πρώτους, καθώς οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Ο σύλλογος Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών PALSO Ιωαννίνων, έχει εκδώσει ανακοίνωση διαμαρτυρίας.

Τα 600 ευρώ των μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών που δίνονται με τον έντονα αμφισβητούμενο τρόπο της «τηλεκατάρτισης», είναι επίσης σε αναμονή, καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται οι 100 ώρες που απαιτούνται. Μια προκαταβολή 400 ευρώ, εξοφλείται στους συμμετέχοντες από τη Μ. Τετάρτη. Το υλικό των σεμιναρίων είναι κακό και η όλη διαδικασία αποπνέει αίσθηση προχειρότητας. Η κυβέρνηση έχει αποπειραθεί να καλύψει τα σεμινάρια, ωστόσο την αμφισβητούν τα γεγονότα. Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων, έχει καταδικάσει τη διαδικασία, ως «μνημείο απόλυτης προχειρότητας».

Τέλος, ούτε τα διαβόητα πλέον, 11 εκατ. ευρώ για τις καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, έχουν διατεθεί ακόμα.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι πρώτες επίσημες δηλώσεις για τον τρόπο σταδιακής εξόδου από την καραντίνα. Ορόσημο θεωρείται η 4η Μαΐου, με πρώτα υποψήφια να ανοίξουν (πάντα σύμφωνα με ανεπίσημες κυβερνητικές διαρροές), τα μικρά καταστήματα και θα ακολουθήσουν εστίαση, σχολεία (Γ’ λυκείου) και δικαστήρια, ανά βδομάδα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά και αν θα υπάρξουν όντως μέτρα αποφασιστικής στήριξης της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε καθίζηση. Η πρώτη δέσμη πάντως, επί του παρόντος, δεν φαίνεται επαρκής γι αυτό που έρχεται…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back