ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πέντε φοιτητικοί σύλλογοι καλούν πρυτανική αρχή

Εικόνα του άρθρου Πέντε φοιτητικοί σύλλογοι καλούν πρυτανική αρχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2023, 20:24
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πέντε πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φυσικό, Χημικό, Ιατρική, ΠΤΔΕ και Γεωπονίας), στέλνουν επιστολή στην πρυτάνισσα του ιδρύματος, Άννα Μπατιστάτου, σχετικά με την εκπροσώπηση των φοιτητών-τριων και την παιδαγωγική επάρκεια.

Το θέμα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, στο ευρύτερο πλαίσιο κατάτμησης και «αφαίρεσης προσόντων από πτυχία (με ορίζοντα φυσικά τις μετέπειτα καταρτίσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως κάνει συστηματικά), αφαιρεί τις διδακτικές επάρκειες.

Το θέμα που θέτουν οι φοιτητικοί σύλλογοι γίνεται ακόμα πιο σύνθετο, καθώς οι ενδιάμεσοι νόμοι έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους στα όργανα του ιδρύματος και την «μαθητοποίηση» του φοιτητικού πληθυσμού, ενήλικων πολιτών δηλαδή, στο όνομα μιας γενικόλογης και, υποκριτικής τελικά, «αποκομματικοποίησης» της φοιτητικής ζωής.

Οι εν λόγω σύλλογοι λοιπόν θέτουν ζήτημα δημοκρατικών διαδικασιών, συλλογικής αντιπροσώπευσης, παίρνουν θέση κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (καθώς το υπουργείο θέλει να «εξαφανίσει» εντελώς τις φοιτητικές εκλογές), την οποία καταγγέλλουν ως διαβλητή και τονίζουν ότι, αντί δημοκρατικών διαδικασιών, ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, θέσεων, προτάσεων, τοποθετείται ένας και μοναδικός εκπρόσωπος που «δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν για τις ενέργειες του, ούτε θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Συλλόγου., όπως τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου». 

Ως εκ τούτων, ζητάνε από την κα Μπατιστάτου να πάρει θέση ενάντια στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αλλά και κατά της αφαίρεσης διδακτικής επάρκειας. Ενδεικτικό της στρεβλής άποψης του υπουργείου, είναι ότι αφαιρείται η επάρκεια, ακόμα και από τμήματα της Φιλοσοφικής σχολής.

«Πέρα από τα εμπόδια που αφορούν στην πρόσβαση των αποφοίτων των σχολών αυτών στη δουλειά, πέρα από τους οικονομικούς ‘κόφτες’ που αντικειμενικά μπαίνουν για χιλιάδες φοιτητές που αδυνατούν να στηρίξουν την… αναγκαστική παράταση σπουδών, πλήττεται το ίδιο το κύρος των πτυχίων που δίνουν τα τμήματα αυτά», τονίζουν.

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Καιρός ήταν...!
Student
« δημοκρατικών διαδικασιών, ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, θέσεων, προτάσεων» αναρωτιέμαι, ειλικρινά, αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω... «ζητάνε από την κα Μπατιστάτου να πάρει θέση ενάντια στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις» με άλλα λόγια είπαν να περάσουν από ένα κρας τεστ την πρυτάνισσα. « πλήττεται το ίδιο το κύρος των πτυχίων που δίνουν τα τμήματα αυτά» αναρωτιέμαι ποιο (και πόσο...) είναι τι κύρος του πτυχίου που αντιστοιχεί σε επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς αυτά να έχουν γνωστικό αντίκρισμα στους οδηγούς σπουδών των καθηγητικών (sic) σχολών. Τμήμα φιλολογίας: 3-4 παιδαγωγικά μαθήματα (γενικώς ούτε 10...), παιδαγωγικά τμήματα πάνω από 20. Αναρωτιέμαι ποια κατηγορία αποφοίτων είναι παιδαγωγικά καταρτισμένη. Συμπέρασμα: άγονος συνδικαλισμός. Αντί να επιδιώξουν λύσεις στη βάση του ΔΙΑΛΟΓΟΥ και της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ με τα μελή της ακαδημαϊκής κοινότητας (ακαδημαϊκούς - φοιτητές), ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ, την κοινωνία, την κυβέρνηση, τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους ανθρώπους έχουν να πουν κάτι, απλά φωνάζουν. Περαστικά μας και περαστικά τους...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back