ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γιάννης Φέρτης

Εικόνα του άρθρου Πέθανε ο Γιάννης Φέρτης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2024, 19:27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Γιάννης Φέρτης. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας.

Γεννημένος τον Απρίλιο του 1938, ο Γιάννης Φέρτης αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι με το Θέατρο Τέχνης το 1959, στο έργο «Η Ηλικία της Νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν σημαντικά έργα, όπως «Όρνιθες» και το «Γλυκό Πουλί της Νιότης» πλάι στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. 

Το 1965 ίδρυσε δικό του θίασο μαζί με την τότε σύζυγό του, Ξένια Καλογεροπούλου, ανεβάζοντας έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ αργότερα πήρε μέρος στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου. 

Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο έργο «Νυφικό Κρεβάτι», καθώς και με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου. Αργότερα, ίδρυσε το δικό του θίασο και ανέβασε έργα, όπως οι «Βρυκόλακες» και το «Αμαντέους».

Η κινηματογραφική του πορεία άρχισε το 1961, ταυτόχρονα με δυο ταινίες: «Ποια είναι η Μαργαρίτα» του Ντίμη Δαδήρα και το «Αγάπη και Θύελλα», του Γρ. Καψάσκη, και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένας «χαμηλών τόνων» ζεν πρεμιέ. Η πρώτη του συνεργασία με τη Φίνος Φίλμ ήταν το 1962 στην ταινία «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, πλάι στην Ειρήνη Παππά, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ορέστη. 

Συνολικά έπαιξε σε 26 ταινίες, με αξιοσημείωτες ερμηνείες στις ταινίες τις Φίνος Φίλμ: «Αυτοί που μίλησαν με το Θάνατο» και «Αγάπη για Πάντα», με συμπρωταγωνίστρια και στις δύο, τη Ζωή Λάσκαρη. Ξεχωριστή επίσης ήταν και η συμμετοχή του στην ταινία «Εκείνο το Καλοκαίρι», στην οποία ερμήνευσε μερικά ερωτικά τραγούδια, χωρίς να εμφανίζεται ο ίδιος σαν ηθοποιός.

Παράλληλα με την κινηματογραφική του καριέρα, συνέχισε τις θεατρικές του δραστηριότητες και έτσι το 1981, και ως το 1966, συγκρότησε, μαζί με την δεύτερη σύζυγό του, Μιμή Ντενίση, δικό του θίασο, παίζοντας σημαντικά θεατρικά έργα. Το 2003, και ύστερα από 42 χρόνια απουσίας, εμφανίστηκε ξανά στο Θέατρο Τέχνης, στην Τραγωδία «Οιδίπους επι Κολωνώ». 

Σημαντική ήταν και η παρουσία του στο χώρο της τηλεόρασης, η οποία ξεκίνησε το 1976, συμμετέχοντας σε πολλά σήριαλ, ενώ μέχρι σήμερα η φωνή του αποτελεί σήμα κατατεθέν στο χώρο της διαφήμισης.

Mε πληροφορίες από Φίνος Φιλμ


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back