ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέθανε η αρχαιολόγος Αγγέλικα Ντούζουγλη

Εικόνα του άρθρου Πέθανε η αρχαιολόγος Αγγέλικα Ντούζουγλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2023, 11:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H Aγγέλικα Ντούζουγλη, μια σημαντική επιστήμονας, αρχαιολόγος, που άφησε το αποτύπωμά της και στην Ήπειρο, έφυγε από τη ζωή.

Η Αγγέλικα Ντούζουγλη ήταν για πολλά χρόνια προϊσταμένη στην (πρώην) ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και διευθύντρια στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Επί χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ήταν σύζυγος του επίσης αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Ζάχου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την αποχαιρετά με ιδιαίτερη θλίψη, όπως και η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η Εταιρεία Φίλων καταγράφει κάποιες λεπτομέρειες για τη συνεισφορά της Ντούζουγλη στην αρχαιολογία.

«Με το άρτια τεκμηριωμένο επιστημονικά, ερευνητικό και ανασκαφικό έργο της, η Αγγέλικα Ντούζουγλη ανέδειξε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου όπως στο Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη Βίτσα, την Κοιλάδα του Αώου, της Λευκάδας κ.ά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που επιμελήθηκε, εμπλουτίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και τεκμηριώνουν την ιστορία της Ηπείρου από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα.

Με τις πρωτοβουλίες και υπό την επιμέλειά της, μαζί με τον αγαπημένο και αφοσιωμένο μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της σύζυγο, επίσης επιφανή αρχαιολόγο, δρ. Κωνσταντίνο Ζάχο, συντέλεσε στην ίδρυση των νέων αρχαιολογικών Μουσείων της Άρτας, της Νικόπολης και της Λευκάδας.

Σημαντική υπήρξε, επίσης, η συνεισφορά της στον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του προϊστορικού οικισμού στην Μαγούλα Βισβίκη της Θεσσαλίας, που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα και είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων εκφράζει τα συλλυπητήρια της στον σύζυγό της κ. Ζάχο και στους οικείους της.

«Η ευγενική παρουσία και το άριστο αρχαιολογικό έργο της αγαπητής Αγγέλικας θα διατηρήσουν τη μνήμη της ανεξίτηλη στον χρόνο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3