Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To pdf που άναψε φωτιές

Εικόνα του άρθρου To pdf που άναψε φωτιές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2017, 12:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «πολιτικάντικη τακτική» και για «πράξη εντυπώσεων» κατηγόρησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα έργων για το 2018. 

Πρώτη τον «χορό» της αποχώρησης έσυρε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση «Πολίτες για την Ανατροπή», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τη μορφή και το περιεχόμενο των εισηγήσεων επί του τεχνικού προγράμματος. Στη συνέχεια, αποχώρησαν και οι υπόλοιπες, με εξαίρεση την παράταξη «Γιάννενα Τώρα», η οποία και καταψήφισε το πρόγραμμα.

Με τα έδρανα άδεια στην απέναντι πλευρά, η συζήτηση ήταν περιορισμένου βεληνεκούς.

Το τεχνικό πρόγραμμα έργων στο μεγαλύτερο βαθμό του περιλαμβάνει έργα που «τρέχουν» ή έργα που θα έπρεπε να «τρέχουν», με τη δημοτική αρχή να αποδίδει την καθυστέρηση στην υλοποίησή τους στην αλλαγή του νόμου στα τέλη Ιουλίου για τις δημόσιες συμβάσεις. 

Εκ των πραγμάτων, βέβαια, ένα τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και παλιά έργα. Σχεδόν κανένα έργο δεν προϋπολογίζεται ή δεν υλοποιείται μέσα σε μια χρονιά. Ωστόσο, για το 2018 προβλέπονται σχετικά λίγα νέα έργα, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να τα επικοινωνήσει καλά. 

Ο δήμαρχος κ. Μπέγκας παρενέβη αρκετές φορές για να πει τόσο στην εναπομείνουσα αντιπολίτευση όσο και σε δημοτικούς του συμβούλους ότι ένα τεχνικό πρόγραμμα είναι δυναμικό και ότι στην πορεία μπορεί να προστεθούν κι άλλα. Υπογράμμισε δε ότι αυτή τη στιγμή «ο Δήμος Ιωαννιτών έχει καταφέρει να υλοποιεί το μεγαλύτερο ίσως πρόγραμμα έργων» σε επίπεδο Δήμων.

Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος, ένας εκ των εισηγητών (ο έτερος ήταν ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας), επιχείρησε να δώσει την εικόνα των έργων στον Δήμο. Σύμφωνα με την εισήγησή του, υπάρχουν συμβασιοποιημένα έργα κι έργα με συμβάσεις έτοιμα προς υπογραφή, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 14 εκ. ευρώ. 

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι μέσα στο 2017 ανακατασκευάστηκαν οδοί μέσα στην πόλη, έγιναν παρεμβάσεις σε δημοτικές ενότητες, ξεκίνησε η ανακατασκευή των αθλητικών κέντρων Κιάφας και Καλούτσιανης, ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή των πεζοδρομίων στη Δομπόλη, υλοποιείται το έργο του κόμβου Εφύρας κ.λπ.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μανταλόβας έδωσε μία άλλη διάσταση στην ερμηνεία του τεχνικού προγράμματος. Αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι «δεν μειώνεται η αξία ενός τεχνικού προγράμματος» επειδή περιέχει έργα που έρχονται από το 2017, μίλησε για «ενεργά έργα» προϋπολογισμού 26,5 εκατ. ευρώ. Ως ενεργά έργα προσδιόρισε αυτά που έχουν συμβασιοποιηθεί ή θα συμβασιοποιηθούν ή αυτά που θα προκηρυχθούν σύντομα. Με μια... μακροοικονομική θεώρηση, ο κ. Μανταλόβας εκτίμησε ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας σε αυτά και τα έργα ΕΣΠΑ όπως και τα έργα της ΔΕΥΑΙ.

Στα τεχνικά ζητήματα του... τεχνικού προγράμματος, η αλήθεια είναι ότι ο πίνακας των έργων (σ.σ. στην πιο τρισκατάρατη μορφή ψηφιακού εγγράφου, σε αυτήν του pdf) όπως ετοιμάστηκε από τους αρμοδίους, δεν ήταν εμπεριστατωμένος. Για παράδειγμα, δεν αποτυπώνονταν πόσες και ποιες είναι οι νομικές δεσμεύσεις (δηλαδή οι συμβάσεις των έργων), ενώ στο πρόγραμμα συμμετείχαν έργα τα οποία επί της ουσίας έχουν ολοκληρωθεί και έχουν πληρωθεί, αν όχι εξ ολοκλήρου, σε μεγάλο ποσοστό -χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλατεία Μαβίλη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back