ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση λευκώματος: «Θραύσματα του χρόνου»

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση λευκώματος: «Θραύσματα του χρόνου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 13:39
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτογράφος Βασίλης Ζαβέρδας έρχεται στα Γιάννενα, στο Photometria Photography Center (ΚΑ’ Φεβρουαρίου 184) για να παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 20:30, το λεύκωμά του με τίτλο «Θραύσματα του χρόνου». Προλογίζει ο  Πολυδεύκης Ασωνίτης.

Τα «Θραύσματα του χρόνου» είναι το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Ζαβέρδα που περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη μακρόχρονη διαδρομή του στην τέχνη της φωτογραφίας.

«Μικρές λεπτομέρειες, τυχαία βλέμματα, έντονες σκιές, το φως και το σκοτάδι, ίχνη, χειρονομίες, απρόσμενες συναντήσεις, ασήμαντα συμβάντα, στιγμές φευγαλέες αποτελούν το ‘θέμα’ των φωτογραφιών του Βασίλη Ζαβέρδα, συνιστούν το φωτογραφικό του σύμπαν. Γεγονότα καθημερινά, φαινομενικά ασήμαντα, μετατρέπονται σε γεγονότα φωτογραφικά μέσα από το βλέμμα του δημιουργού που τα αντικρίζει με μια νέα, ‘ξένη’, ματιά, σα να τα βλέπει για πρώτη φορά. Απλά, καθημερινά πράγματα, μικρά κομμάτια χώρου και χρόνου, φορτίζονται με νέες σημασίες και αποκτούν νόημα μέσα στο φωτογραφικό κάδρο. Μικρά στιγμιότυπα ζωής καθημερινής, συνηθισμένης αφήνουν το φωτογραφικό αποτύπωμά τους στο χρόνο. Γιατί, τελικά, η φωτογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από ‘το αιώνιο ίχνος μιας στιγμής’. Και μέσα από την αμεσότητα και την απλότητα της μπορεί να λειτουργήσει σαν ποίηση οπτική» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Πλάτων Ριβέλλης σημειώνει: «…ο Βασίλης Ζαβέρδας βρίσκει τον τρόπο να μετατρέψει την αναπαράσταση σε ανάπλαση. Τα μοναχικά πλάσματα των φωτογραφιών του είναι ταυτόχρονα υπαρκτά αλλά και μυθικά. Τα συναισθήματά του έγιναν φωτογραφική ένταση. Η φόρμα του ρυθμός. Και το σύνολο των φωτογραφιών ένα παραμύθι. Με αρχή, μέση αλλά με ανοιχτό τέλος…».

Ο Βασίλης Ζαβέρδας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Το 1990 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα σπουδάζει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζει στην Πάτρα όπου και εργάζεται ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back