ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση βιβλίου: ένα «εγχειρίδιο» κατανόησης του φασιστικού φαινομένου

Εικόνα του άρθρου Παρουσίαση βιβλίου: ένα «εγχειρίδιο» κατανόησης του φασιστικού φαινομένου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2024, 13:23
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι εκδόσεις Αλφειός και το βιβλιοπωλείο Αναγνώστης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Πορεία προς τη Ρώμη και τα περίχωρα» του Εμίλιο Λούσου στις 6 Νοεμβρίου, στις 19.00, στο Θυμωμένο Πορτραίτο, Καποδιστρίου 20 Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Λάμπρος Φλιτούρης, αναπληρωτής καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και συγγραφέας του επίμετρου της έκδοσης και ο Βαγγέλης Ζήκος, μεταφραστής του βιβλίου.

Ο Εμίλιο Λούσου αφηγείται αυτά που έζησε από το 1919 έως το 1929: την άνοδο και την κυριαρχία του φασισμού αλλά και τις λαϊκές αντιστάσεις, πολιτικές δολοπλοκίες και μαζικές κινητοποιήσεις.

Στις σελίδες του παρελαύνουν επιφανείς προσωπικότητες και ανώνυμοι ήρωες, χαμαιλεοντικές, καιροσκοπικές φιγούρες και ανιδιοτελείς αγωνιστές.

Πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του πεζικού. Με την επιστροφή του στη Σαρδηνία ίδρυσε το Κόμμα Δράσης της Σαρδηνίας και εκλέχτηκε βουλευτής.

Ως αντιφασίστας, υπέστη διώξεις από το φασιστικό καθεστώς και εξορίστηκε στο νησί Λίπαρι απ’ όπου απέδρασε το 1929.

Στη Γαλλία συμμετείχε στην ίδρυση του Κινήματος «Δικαιοσύνη και Ελευθερία», πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο και συμμετείχε στην Αντίσταση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μεταπολεμικά εκλέχτηκε βουλευτής και γερουσιαστής και συμμετείχε ως υπουργός στις πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Το 1948 προσχώρησε στο Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1964 στην αριστερή διάσπασή του, στο Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Προλεταριακής Ενότητας.

Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του Άνθρωποι εναντίον ανθρώπων (1994).



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back