Το «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας» βρίσκεται σε μια στασιμότητα εδώ και πολύ καιρό.
Το εγχείρημα της περιφερειακής αρχής, η οποία αντιμετωπίζει το πάρκο αυτό κυρίως μια real estate υπόθεση, έχει «κολλήσει» στη δανειοδότηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου πριν από έναν χρόνο εξασφάλισε 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για να φτιάξει ένα πάρκο (απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με στόχο να στεγαστούν εκεί εταιρίες τεχνολογίας, κυρίως πολυεθνικές. Τα 20 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν όμως. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι πολύ υψηλότερος: 50 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).
Η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη έχει «επενδύσει» πολιτικά σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο όμως όλο και καθυστερεί η υλοποίησή του. Ο κ. Καχριμάνης επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να δώσει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς δίνοντας στη δημοσιότητα «ειδήσεις», οι οποίες τελικά κάθε άλλο παρά αποτελούν γεγονότα.
Το σχέδιο της Περιφέρειας, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, είναι να βρεθεί το υπόλοιπο ποσό από δανεισμό -25% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 25% από εμπορικές τράπεζες, με την προσδοκία ότι τα δάνεια θα αποπληρώνονται από τα ενοίκια.
Πριν από τρεις μήνες, «ενημέρωσε» ότι αντιπροσωπεία της ΕΤΕπ ήρθε στα Γιάννενα και υπήρξε «θετική» ανταπόκριση και ότι «χρειάζεται απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ». Λίγες μέρες μετά, έδωσε την «είδηση» ότι η Τράπεζα Ηπείρου είναι καταρχήν θετική…
Από και πέρα σιωπή.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν χρονοδιαγράμματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, έργα και δράσεις του οποίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, σε τρία χρόνια δηλαδή.
Κάτι που έρχεται να υπενθυμίσει ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν τη διαφωνία του για το εν λόγω «πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας».
Η υπενθύμισή του, εν είδει «προειδοποίησης», σχετίζεται και με την επικείμενη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης με στόχο το αίτημα προς την ΕΕ για πρόσθετους δανειακούς πόρους αλλά και τις αναγκαίες τροποποιήσεις λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην υλοποίησή τους.
Ο κ. Καλογιάννης επαναλαμβάνει τη γνωστή του θέση: «ο ακολουθούμενος σχεδιασμός (σ.σ. για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας) είναι αποσπασματικός και εκτός κάθε πλαισίου». Κρούει δε ένα καμπανάκι κινδύνου εμμέσως πλην σαφώς: «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το εξαιρετικά αυστηρό χρονοδιάγραμμα του Κανονισμού ΜΑΑ (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), την επιλεξιμότητα και την ωριμότητα των χρηματοδοτούμενων έργων/δράσεων».
Και συνεχίζει: «Η έγκαιρη και ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική πρόσκληση για τη χώρα μέχρι το 2026. Καθώς ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά, για την επίτευξη των στόχων απαιτείται προώθηση των απολύτως ώριμων έργων και δράσεων, ευλαβική τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία βημάτων, απόλυτος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων».
Κατά την εκτίμησή του, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Σε τρία μόλις χρόνια από σήμερα πρέπει να έχει μελετηθεί, να έχει δημοπρατηθεί και να έχει κατασκευαστεί το ‘πάρκο Τεχνολογίας’, το οποίο είναι άγνωστο τι θα στεγάσει, ενώ μόνο κατά το ήμισυ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης!»…
Ο κ. Καλογιάννης θέτει στην ανακοίνωσή του και το ζήτημα της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιωαννίνων, η οποία προκηρύχθηκε πριν λίγο καιρό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Αναφέρει ότι πρέπει να ανατεθούν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (πολεοδομική μελέτη, μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οριοθέτησης ρεμάτων) του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των υπόλοιπων Δήμων της χώρας, ώστε να εκδοθούν στη συνέχεια τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισής τους.