dodoni back
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Γιώργος Δόσης: Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Εικόνα του άρθρου Γιώργος Δόσης: Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία σε κρίσιμο σταυροδρόμι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2017, 11:00
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία είναι σχεδόν κυριολεκτικά μια «γνωστή-άγνωστη» για τους Ηπειρώτες. Από ό,τι φαίνεται, περνάει μια δύσκολη φάση, παρότι επιμένει να καταθέτει απόψεις και να παρεμβαίνει. Ο πρόεδρός της, Γιώργος Δόσης, μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για το μέλλον, τις σχέσεις της και τα προβλήματά της.

Ποια είναι η κατάσταση στη Συνομοσπονδία; Υπάρχει λόγος ύπαρξής της πλέον;

Εμείς παίρνουμε την ενέργεια των συλλόγων και τη συμμετοχή τους μέσω των εκλογών. Στην Πανηπειρωτική είναι εγγεγραμμένα 450 σωματεία περίπου, όχι όλα ενεργά. Στις τελευταίες εκλογές ψηφίσανε γύρω στις 210 οργανώσεις, τον Απρίλιο του 2016. Υπάρχει δυσχέρεια, τόσο οικονομική, όσο και άλλης φύσεως, συνήθως παρατηρείται μια αποσυσπείρωση που ελπίζουμε να μη γενικευτεί. Κατά την άποψή μου, οφείλεται στις αδελφότητες κυρίως, μια συναισθηματική χαλάρωση μεταξύ των μελών και των τόπων καταγωγής και από την άλλη, δεν συνηθίσαμε εμείς οι ίδιοι, να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να στελεχώνουν τις αποδημικές οργανώσεις. Φυσικά, υπάρχει και η οικονομική κρίση που επηρεάζει πολύ. Όσο μικρές και να είναι οι εισφορές, σκέφτεται ο κόσμος «αυτό μας μάρανε;»

Λόγος ύπαρξης συνεχίζει να υπάρχει;

Βεβαίως. Πρέπει να διαφυλαχθεί η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιά. Οι πολιτιστικές οργανώσεις έχουν αποστολή να προφυλάξουν και να διασώσουν. Επίσης, οι οργανώσεις ασχολούνται με τα προβλήματα των απόδημων. Ως Πανηπειρωτική και πρωτοβουλίες πήραμε, και θέσεις πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. Ασχοληθήκαμε μέχρι και με τους δασικούς χάρτες.

Ενδιαφέρον αυτό…

Υπάρχει ζήτημα, βεβαίως.

Έχετε διατυπώσει θέση δηλαδή;

Εννοείται. Έχουμε καταθέσει πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο

Γενικά, σας ζητάνε την άποψή σας οι φορείς, τα υπουργεία, οι Δήμοι κ.λπ;

Όχι ιδιαίτερα. Δεν μας ζήτησε κανείς την άποψή μας για τους δασικούς χάρτες π.χ. Αλλά εμείς, ό,τι υποπίπτει στην αντίληψή μας, το επισημαίνουμε. Μαζεύουμε τον κόσμο για να ενημερώσουμε για τα θέματα, από ειδικούς και να διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Κανονικά, θα έπρεπε να γίνεται εκ των προτέρων αυτό.

Ένα από τα θέματα (που σας ρωτήσανε κιόλας) είναι και το Γεφύρι της Πλάκας και η αναστήλωσή του

Όχι, δεν μας ρώτησε κανείς. Εμείς βγήκαμε μπροστά και αμέσως μόλις έπεσε το γεφύρι καλέσαμε τους φορείς. Είχαμε κάνει διαβήματα και νωρίτερα στις υπηρεσίες, για την ανάγκη στήριξής του. Αμέσως μόλις έπεσε συγκαλέσαμε στα γραφεία την Περιφέρεια, τον Δήμο Β. Τζουμέρκων, το σύλλογο Προστασίας Αράχθου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκεί πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί η επιτροπή που θα συναντήσει τον κ. Ξυδάκη, υπουργό Πολιτισμού τότε, για να ζητήσει την αναστήλωση. Τότε το ΕΜΠ που ήταν στη συνάντηση ξεκίνησε τη μελέτη που τελικά το ΥΠΠΟ υιοθέτησε. Και συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε για την αναστήλωση.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επαγρύπνηση;

Μάθαμε τελευταία ότι έγινε η προγραμματική σύμβαση και υπογράφηκε και ελπίζουμε να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι τα έργα. Από ό,τι ξέρουμε, έχει γίνει η πρόσβαση στο γεφύρι και γίνονται οι μελέτες, όπως μάθαμε από τον κ. Καχριμάνη, για την πασσάλωση των βάθρων. Είναι όμως και μια αφορμή για να μην ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο των γεφυριών στην Ήπειρο δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση.

Πώς είναι οι σχέσεις με τις οργανώσεις αποδημίας του εξωτερικού;

Εγώ βρήκα μια κατάσταση που δεν ήταν καλή. Είχε δημιουργηθεί ζήτημα με το παγκόσμιο συνέδριο που είχε γίνει. Η Πανηπειρωτική έχει να κάνει παγκόσμιο συνέδριο από το 2007, καθότι δεν της το επιτρέπουν τα οικονομικά της. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι το κυρίαρχο ζήτημα για μένα, το οικονομικό, αυτή την περίοδο. Οι οργανώσεις του εξωτερικού που έχουν συστήσει ένα παγκόσμιο συμβούλιο με έδρα τα Γιάννενα… πώς γίνεται αυτό δεν ξέω, αλλά τέλος πάντων, δεν υπεισέρχομαι... τέλος πάντων, στο οποίο δεν κληθήκαμε. Εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Όταν ανέλαβα, κάναμε μια επαφή με το παγκόσμιο συμβούλιο και είπαμε να τη συνεχίσουμε. Δυστυχώς, δεν συνεχίστηκε. Ήρθε εδώ ο κ. Δήμου και κάναμε μια κουβέντα για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες , που δυστυχώς έμειναν εκεί. Φέτος, είχαμε μια επαφή με τον κ. Κωσταδήμα και σε πρώτη ευκαιρία, θα μας καλέσουν. Θέλω να έρθω σε επαφή και θα το κάνω, πριν το φετινό παγκόσμιο συνέδριο, με τον κ. Γκατζογιάννη που είναι στις ΗΠΑ, καθώς αυτός ουσιαστικά έχει τη δύναμη. Αλλά ξαναλέω, ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές έριδες, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα λύσουμε τα προβλήματα των Ηπειρωτών. Και καλό θα είναι να το κάνουμε μαζί, ένα παγκόσμιο συνέδριο και εκεί να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα της Ηπείρου και να προωθήσουμε τις λύσεις.

Πόσο ανάγκη έχετε τελικά τα χρήματα; Γιατί αναφέρεστε σε αυτό το θέμα αρκετές φορές

Η Πανηπειρωτική έχει πάγια έξοδα που φτάνουν τις 2,5-3.000 ευρώ το μήνα. Οι εκδηλώσεις επίσης, κοστίζουν αρκετά χρήματα. Τα έσοδα που έχουμε είναι πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή, υπάρχει η επιχορήγηση από το ίδρυμα Βασιλάκου και τα ενοίκια της αίθουσάς μας. Όλα αυτά, είναι κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Μέχρι τα 40.000 ετησίως που είναι τα λειτουργικά, υπάρχει θέμα. Καλύπτονται αν τυχόν πάρουμε επιχορηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι ιδιαίτερα περιορισμένες πλέον. Τα υπόλοιπα είναι χορηγίες που και αυτές είναι περιορισμένες.

Τα κληροδοτήματα;

Κάποτε μας έδινε χρήματα το Μπάγκειο, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν και τα κληροδοτήματα τεράστιο πρόβλημα με τη φορολογία.

Απειλείται τελικά η ύπαρξη της Πανηπειρωτικής;

Πιστεύω πως ναι. Έχουμε συστήσει μια επιτροπή για να το εξετάσουμε και να το λύσουμε. Η πρόταση, είναι να προσφύγουμε σε 1.000, ας πούμε, από τους χιλιάδες Ηπειρώτες, ζητώντας κατά μέσο 100 ευρώ το χρόνο. Θα λύσουμε το πρόβλημά μας.

Ευχαριστώ πολύ

Ευχαριστώ κι εγώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3