ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, διεθνοποίηση

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, διεθνοποίηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 20:01
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο προσπαθεί να παλέψει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Tα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, και οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έρχονται απλώς να συντηρήσουν την υπάρχουσα, διαμορφωμένη κατάσταση ή, στην καλύτερη περίπτωση, να τονώσουν, παροδικά, το ηθικό του δημόσιου πανεπιστήμιου.

Και η 104η σύνοδος πρυτάνεων, που έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Αττική, ανέδειξε την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των πανεπιστημίων ως τα μείζονα ζητήματα, με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να δεσμεύεται για ενίσχυση των ΑΕΙ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης με δράσεις όπως «Πανεπιστήμια Αριστείας», «Διεθνοποίηση», «Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας» κλπ.

Και παρά τη δέσμευση για ενίσχυση του τακτικού προϋπολογισμού, οι προϋπολογισμοί παραμένουν ελλειμματικοί.

Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου και οι αντιπρυτάνεις Θ. Ματίκας, Ι. Λεονάρδος, Π. Καντή και Ξ. Μπήτσικας παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα της συνόδου αυτής.


Η κα Μπατιστάτου, αναφερόμενη στην υποστελέχωση, είπε ότι η σύνοδος πρυτάνεων ζητά τουλάχιστον την άμεση και χωρίς καθυστέρηση, αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ κι άλλου προσωπικού που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων. Η πρύτανης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στα ζητήματα στήριξης των φοιτητών-τριών μέσω της σίτισης και της στέγασης. «Είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τους φοιτητές όσο το δυνατόν περισσότερο» ανέφερε, καταθέτοντας την πρόθεση των πρυτανικών αρχών να διεκδικήσει πόρους για τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών και την ανέγερση νέων εστιών.

Όσον αφορά τα περί διεθνοποίησης, θα διατεθούν συνολικά 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή. Και τι σημαίνει διεθνοποίηση για το υπουργείο Παιδείας; Δυνατότητα των δημοσίων πανεπιστημίων να συνάπτουν συμφωνίες δικαιόχρησης (franchise), επικύρωσης (validation) και πιστοποίησης (accreditation) με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και δημιουργία και χρηματοδότηση κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Στόχος να γίνουν πιο ελκυστικά τα ελληνικά πανεπιστήμια για ξένους φοιτητές-τριες που μπορούν να εγγραφούν στα αγγλόφωνα ή ελληνόγλωσσα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στην Αττική, έγινε μάλιστα και η 1η σύνοδος αντιπρυτάνεων εξωστρέφειας και διεθνοποίησης, με τη συμμετοχή του αντιπρύτανη Ξ. Μπήτσικα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια οι αντιπρυτάνεις, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ο καθένας, παρουσίασαν τα πορίσματα της συνόδου: από τη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω ψηφιοποίησης των διαδικασιών και τη θέσπιση ανώτατων ορίων αποδοχών μελών ΔΕΠ από χρηματοδοτούμενα έργα μέχρι τον τρόπο έγκρισης των προϋπολογισμών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back