ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται με τον ΣΕΒ

Εικόνα του άρθρου Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεργάζεται με τον ΣΕΒ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2022, 16:14
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια συμφωνία που αναμένεται να συζητηθεί γενικώς, σύναψε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, για την «ανάπτυξη της Ηπείρου» όπως αναφέρεται.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

  • Περισσότερη Καινοτομία, μέσα από σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων  καινοτομίας, και την ουσιαστική ενίσχυση των δομών καινοτομίας του  Πανεπιστημίου, ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των  εργαστηρίων, επιχειρήσεων και βιομηχανίας.
  • Μεταπτυχιακά,  διδακτορικά και έρευνα στη βιομηχανία, με γνώμονα τη συνεργασία του  Πανεπιστημίου και μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων για την εκπόνηση  εφαρμοσμένης, εξειδικευμένης έρευνας διαφόρων επιπέδων σε θέματα  βιομηχανικού, ψηφιακού και επιχειρηματικού προσανατολισμού.
  • Διασύνδεση  των φοιτητών και των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, με επίκεντρο την  ενίσχυση της πρακτικής άσκησης στα προγράμματα σπουδών των  σχολών/τμημάτων του Πανεπιστημίου και την αναβάθμισή της, ώστε οι  φοιτητές και οι φοιτήτριες να αποκτούν σύγχρονες δεξιότητες και  ικανότητες, εργασιακή εμπειρία και γνώση των επαγγελματικών επιλογών  τους.
  • Προώθηση της Δια Βίου Μάθησης και της Συνεχιζόμενης  Επαγγελματικής Κατάρτιση, σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης  (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πανεπιστημίου για θέματα Δια Βίου Μάθησης και  Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) αποφοίτων του  Πανεπιστημίου, ανέργων και εργαζομένων (επανακατάρτιση και αναβάθμιση  δεξιοτήτων) σε πεδία τεχνολογικής / τεχνικής κατεύθυνσης, ψηφιακού  μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης. Η συνεργασία αφορά στη διάγνωση  και την πρόγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, την ανάπτυξη  κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κλπ.


Το ίδρυμα θεωρεί ότι είναι μια πρωτοβουλία «με πολλαπλά οφέλη για τους νέους και τις νέες της Ηπείρου, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους ερευνητές και τις ερευνήτριες που φιλοξενούνται στην τοπική κοινότητα, αλλά και για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας».

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες φορές, ιδιωτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ έχουν δεχθεί κριτική για παρέμβαση στα προγράμματα σπουδών, εις βάρος του συνολικού επιστημονικού και ακαδημαϊκού ύφους τμημάτων.

«Η συμφωνία εμπεδώνει την κοινή βούληση για πιο ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων - όπως, άλλωστε, συνέβη και με την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας του οργανισμού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), το ΕΜΠ, το ΕΚ Δημόκριτος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), τα βιομηχανικά διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, την προσφορά ευκαιριών πρακτικής άσκησης σε μέλη του Συνδέσμου, αλλά και την ακαδημία AIMinds σε συνεργασία με την SAS σε ΑΕΙ της χώρας» τονίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η συμφωνία «ανοίγει προοπτικές προώθησης της εφαρμοσμένης έρευνας και της ανάπτυξης καινοτομιών που βασίζονται στη βασική έρευνα προς όφελος των φοιτητών και των νέων ερευνητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και της οικονομίας της Ηπείρου».

Ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας. Μηνάς Πασχόπουλος πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας «αντικατοπτρίζει το διμερές ενδιαφέρον για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε κλάδους αμοιβαίου ενδιαφέροντος δίνοντας έμφαση στην έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου, αλλά και της αναπτυξιακής δυναμικής της Ηπείρου».

Ο δε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης δήλωσε ότι «σφραγίζουμε έναν διάλογο που ξεκινήσαμε εδώ και μερικούς μήνες για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των επιχειρήσεων και της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ηπείρου, με γνώμονα τις ωφέλειες για τους νέους της περιοχής, και για τη στήριξη της παραγωγικής δυναμικής της Περιφέρειας».

Παρόντες στην υπογραφή ήταν αρκετοί καθηγητές και θεσμικοί εκπρόσωποι τμημάτων και σχολών του ιδρύματος, καθώς και στελέχη του ΣΕΒ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back