ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάλι προβλήματα στο webex…

Εικόνα του άρθρου Πάλι προβλήματα στο webex…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2020, 12:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για δεύτερη μέρα, η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έχει προβλήματα. Σύμφωνα με πηγές Αθηναϊκού Πρακτορείου, «η Cisco ενημέρωσε ότι θα προβεί σε περαιτέρω θωράκιση του συστήματος μετά το πέρας της σχολικής ημέρας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ρεπορτάζ δεν αναφέρεται αν λειτουργεί κανονικά ή όχι το σύστημα: «Η ομαλή λειτουργία των ψηφιακών τάξεων αναμένεται να ‘δοκιμαστεί’ και σήμερα, όταν στο σύστημα της webex ‘μπουν’ και σχολεία από την κεντρική Ευρώπη, σε κάτι που άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οφειλόταν η χθεσινή υπερφόρτωση του συστήματος» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, πέραν από τις επίσημες (δια της υφυπουργού κας Ζαχαράκη) ή τις ανεπίσημες διαρροές από το Υπουργείο, η ίδια η Cisco δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάτι σχετικό. Ακόμα και η αποτύπωση οθόνης που διένειμε η κυβέρνηση χτες, είναι από «τρίτο» φορέα, το site Downdetector, το οποίο δεν έχει άμεση σχέση με την εταιρία που έχει την ευθύνη του Webex. Το πρόβλημα της πλατφόρμας χτες ωστόσο, ήταν εμφανές, όπως είναι και σήμερα. 

To Υπουργείο Παιδείας δείχνει να μην μπορεί ούτε σήμερα να διαχειριστεί το πρόβλημα. Πάντα σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ, «ένα ποσοστό εκ των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθεί μετά το τέλος των σχετικών διαδικασιών για το νέο ατομικό τους σύνδεσμο ψηφιακής τάξης, ο οποίος θα πρέπει να αποσταλεί εν συνεχεία στους μαθητές τους. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν το σύνδεσμο που είχαν μέχρι τώρα».

Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΔΕ ν. Ιωαννίνων κάνει επίσης μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, που γενούν ερωτηματικά για το πόσο ποσοστό της πραγματικότητας περιγράφει το υπουργείο: «Η υπουργός και η υφυπουργός με τις δηλώσεις τους έσπευσαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και να τις φορτώσουν στην ιδιωτική εταιρεία Cisco, η οποία ωστόσο στη σελίδα της δεν επιβεβαίωσε κανένα πρόβλημα για τα data center που εξυπηρετούν την Ελλάδα· πολλοί συνάδελφοι άλλωστε αναφέρουν ότι οι προσωπικοί τους λογαριασμοί στη συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργούσαν κανονικά».

Η ΕΑΠ καταγγέλλει ευθέως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και διατυπώνει το εξής ερώτημα: «Κι αν η ευθύνη για το σημερινό χάλι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ανήκει στην cisco τι είδους σύμβαση έχει υπογράψει το υπουργείο με την εταιρεία αυτή, με τι κόστος και με τι ανταλλάγματα; Γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τώρα;».

Τονίζει επίσης ότι «το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την αποκαλούμενη ‘τηλεκπαίδευση’ (που ακόμη και με την αντιμετώπιση κάποιων από τα προαναφερόμενα προβλήματα, πάλι δεν είναι εκπαίδευση) και δεν επέλεξε τη λύση των μικρών τμημάτων, του ανοίγματος των υπαρκτών αναξιοποίητων αιθουσών, της εφαρμογής σοβαρών μέτρων προστασίας, της ρύθμισης των απουσιών, των δωρεάν τεστ για παιδιά και εκπαιδευτικούς, λύσεις που απαιτούσε από την αρχή σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, αιτήματα για τα οποία λοιδορήθηκαν οι εκπαιδευτικοί και δεκαεπτάχρονα παιδιά οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της ασφάλειας και αντιμετώπισαν την επίθεση του παρακρατικού μηχανισμού και των παπαγάλων των ΜΜΕ;». Τέλος, ζητάει μεταξύ άλλων την παραίτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back