ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία-Ρωσία: Δύο χρόνια πολέμου

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία-Ρωσία: Δύο χρόνια πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2024, 20:21
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Καναδά υπέγραψαν συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία το Σάββατο, καθώς οι δυτικοί ηγέτες συσπειρώθηκαν γύρω από το κουρασμένο από τον πόλεμο Κίεβο στη δεύτερη επέτειο της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες.

Μετά τις αρχικές επιτυχίες στην απώθηση του ρωσικού στρατού, η Ουκρανία έχει υποστεί πρόσφατα πλήγματα στα ανατολικά πεδία μάχης, με τους στρατηγούς της να παραπονιούνται για αυξανόμενες ελλείψεις τόσο σε όπλα όσο και σε στρατιώτες.

Επιδιώκοντας να διαλύσουν τις ανησυχίες ότι η Δύση χάνει το ενδιαφέρον της για τη σύγκρουση, η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι και ο Καναδός Τζάστιν Τρυντώ ήρθαν στο Κίεβο νωρίς το Σάββατο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου.

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω σήμερα σε ... όλο τον ουκρανικό λαό είναι ότι δεν είναι μόνος του. Θέλω να ξέρετε ότι σας είμαστε βαθιά ευγνώμονες», δήλωσε η Μελόνι, καθώς υπέγραφε δεκαετές αμυντικό σύμφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τριντό υπέγραψε παρόμοια συμφωνία και υποσχέθηκε περίπου 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη φέτος.

Ωστόσο, η βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπλοκάρεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ρίχνοντας μια μακρά σκιά στις ελπίδες του Κιέβου να απωθήσει τον πολύ μεγαλύτερο και καλύτερα εφοδιασμένο ρωσικό στρατό.

Επιδιώκοντας να διατηρήσει την προσοχή της Δύσης στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν μπορεί να μη σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας αν αναδειχθεί νικητής. Ο Πούτιν απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς και θέτει τον πόλεμο ως έναν ευρύτερο αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως λέει, στοχεύουν στη διάλυση της Ρωσίας.

Το αρχικό σοκ της εισβολής σταδιακά μετατράπηκε σε οικειότητα και στη συνέχεια σε κόπωση, καθώς ο κόσμος παρακολουθούσε τα αρχικά ρωσικά κέρδη και μια εκπληκτική ουκρανική αντεπίθεση στα τέλη του 2022 να μετατρέπονται αργά σε ολέθρια μάχη χαρακωμάτων.

Η Ρωσία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό για να αναπληρώσει τις τάξεις του στρατού και μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να προτιμήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο, αν και το κόστος του ήταν τεράστιο, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις κυρώσεις και την αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα.

Η θέση της Ουκρανίας είναι πιο επισφαλής. Χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, τα στρατεύματα είναι εξαντλημένα και οι ρωσικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέφτουν σχεδόν καθημερινά.

Η Ρωσία κατέγραψε αυτό το μήνα τη μεγαλύτερη νίκη της εδώ και εννέα μήνες, καταλαμβάνοντας την ανατολική πόλη Avdiivka και τερματίζοντας μήνες θανατηφόρων αστικών μαχών.

Πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Δύο εκατομμύρια κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί και σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στο εξωτερικό μετά τη φυγή τους από την εισβολή.

Εκτός από την αναζήτηση χρημάτων και όπλων, ο Ζελένσκι προωθεί νομοθεσία που επιτρέπει στην Ουκρανία να κινητοποιήσει έως και μισό εκατομμύριο στρατιώτες - ένας στόχος που ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία.

Τα οικονομικά της Ρωσίας έχουν μέχρι στιγμής αποδειχθεί ανθεκτικά στις πρωτοφανείς κυρώσεις. Ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει, οι πωλήσεις πετρελαίου έχουν διατηρηθεί, κυρίως χάρη στις αγορές της Ινδίας και της Κίνας, και η οικονομία έχει ενισχυθεί από τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Από αριστερά οι Τζάστιν Τρυντώ, Τζόρτζια Μελόνι, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αλεξάντερ ντε Κρου κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων/«X»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back