ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν βλήματα αρμάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν βλήματα αρμάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2023, 13:12
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι στέλνουν αντιαρματικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας που έστειλε τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά για να βοηθήσει το Κίεβο να περάσει μέσα από τις ρωσικές γραμμές στην εξαντλητική αντεπίθεσή του.

Τα βλήματα των 120 χιλιοστών θα χρησιμοποιηθούν για τον οπλισμό των 31 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν στην Ουκρανία το φθινόπωρο.

Τέτοια θωρακισμένα βλήματα αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέφουν τα σοβιετικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων αρμάτων μάχης Τ-72 που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της.

Όταν η Βρετανία ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι στέλνει στην Ουκρανία τις σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχουν πυρηνικά συστατικά και προειδοποίησε ότι η χρήση τους θα άνοιγε την πόρτα σε περαιτέρω κλιμάκωση. Στο παρελθόν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε χρήση πυρηνικών όπλων.

Η ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων ασφαλείας για την Ουκρανία έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα βήμα κλιμάκωσης, αλλά αντανακλά την εξωφρενική αδιαφορία της Ουάσινγκτον για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της χρήσης αυτού του είδους πυρομαχικών σε μια ζώνη μάχης. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για εγκληματική πράξη, δεν μπορώ να δώσω άλλη εκτίμηση», ανέφερε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το TASS.

Σε ομιλία του σε σεμινάριο ασφαλείας, επανέλαβε επίσης προηγούμενες προειδοποιήσεις της Ρωσίας για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, εξαιτίας των «πιέσεων» της Δύσης προς τη Μόσχα, όπως τις χαρακτήρισε.

Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και καιρό τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων με στόχο να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Μόσχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους λένε ότι εξοπλίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή και να ανακτήσει εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα κατά τη διάρκεια του 18μηνου πολέμου.

Με πληροφορίες από ΑΡ, BBC, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back