Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ξεκίνησε η αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας;

Εικόνα του άρθρου Ουκρανία: Ξεκίνησε η αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2023, 03:27
ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης (NBC, Washington Post) μεταδίδουν ότι ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής, ανοίγοντας μια νέα φάση στον πόλεμο με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας ενέτειναν τις επιθέσεις τους στη γραμμή του μετώπου στα νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με τέσσερα άτομα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που μίλησαν στην Washington Post, υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημοσίως τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης.

Για έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού εναντίον των ρωσικών δυνάμεων κάνει λόγο το NBC News, που επικαλείται ένα ανώτερο αξιωματικό και έναν στρατιώτη στις γραμμές του μετώπου.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός είχε διαψεύσει ρεπορτάζ του NBC, σύμφωνα με το οποίο η αντεπίθεση είχε ξεκινήσει από τη Ζαπορίζια. Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου του στρατού δήλωσε στο Reuters «δεν έχουμε τέτοια πληροφορία. Και δεν σχολιάζουμε ανώνυμες πηγές». 

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διασπάσουν τις γραμμές του ρωσικού στρατού στην περιοχή Ζαπορίζια, χρησιμοποιώντας έως και 1.500 στρατιώτες και 150 τεθωρακισμένα οχήματα. Ο ισχυρισμός του Σόιγκου δεν μπορούσε να επαληθευτεί άμεσα. Η περιοχή της Ζαπορίζια θεωρείται εδώ και καιρό ως η πιο στρατηγική και πιθανή τοποθεσία της νέας ουκρανικής εκστρατείας.

Στην καθημερινή του ενημέρωση για την Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε την Πέμπτη ότι διεξάγονται σκληρές μάχες κατά μήκος «πολλών τομέων του μετώπου», προσθέτοντας ότι το Κίεβο είχε την πρωτοβουλία στις περισσότερες περιοχές.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Κακχόβκα ήρθε την ώρα που η Ουκρανία προετοίμαζε μια αντεπίθεση, πιθανότατα την επόμενη σημαντική φάση του πολέμου στον οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί και ολόκληρες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι πλημμύρες στη Χερσώνα ανάγκασαν τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν κατά πέντε έως 15 χιλιόμετρα και «πρακτικά μείωσαν στο μισό» τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας ανώτερος Ρώσος διοικητής ενημέρωσε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το πώς οι δυνάμεις του απέκρουσαν μια μεγάλης κλίμακας ουκρανική επίθεση στη νότια περιοχή Ζαπορίζια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Με πληροφορίες από NBC, Washington Post, Reuters. Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back