Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι στις κάμερες στο σχολείο» με συγκέντρωση

Εικόνα του άρθρου «Όχι στις κάμερες στο σχολείο» με συγκέντρωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2020, 11:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα στις 12 στην Ακαδημία εκπαιδευτικοί και γονείς, με «διπλό» στόχο: τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Παρότι η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι «όλα είναι νόμιμα» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε ότι «υπήρξε διαβούλευση και γραπτώς» με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τη νομιμότητα της ζωντανής μετάδοσης από τη σχολική τάξη, η Αρχή φαίνεται ότι έχει ενδοιασμούς.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι η ενώ είναι νόμιμη η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές με φυσική παρουσία και άλλους μαθητές εξ αποστάσεως, λόγω πανδημίας, απαγορεύεται η καταγραφή και αποθήκευση μαθημάτων.

Το «κλειδί» στην κάπως επαμφοτερίζουσας άποψη της Αρχής, είναι ότι προϋπόθεση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ήταν η «διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου». Η Αρχή αναγνωρίζει πάντως ότι «η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη»

Οι αντιδράσεις είναι πολλές πάντως, αν αυτές υπολογίζονται στον «αντίκτυπο». Η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, η οποία καλεί σήμερα στις 12 στην Ακαδημία, τονίζει ότι «η τροπολογία αποτελεί μια  άκρως αντιεπιστημονική - αντιπαιδαγωγική αλλά και επικίνδυνη ενέργεια. Ποιος αλήθεια μπορεί να γνωρίζει και να εγγυηθεί, ποιος βρίσκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή που θα παρακολουθεί ο μαθητής την αναμετάδοση του μαθήματος και πώς θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία; Ποιος μπορεί να διασφαλίσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών, όπως αναγνωρίσιμα στοιχεία ταυτότητας, βιομετρικά δεδομένα, η ακαδημαϊκή πρόοδος, οι συμπεριφορικές, πειθαρχικές ακόμη και ιατρικές πληροφορίες;» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ένα βασικό σημείο της κριτικής που δέχεται το μέτρο, δεν είναι απλά τα προσωπικά δεδομένα και η χρήση τους, αλλά η έτσι και αλλιώς αδυναμία υποκατάστασης της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Ένωση Γονέων προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως διατείνεται η κυρία Κεραμέως, αλλά με τον αστυνομικού τύπου έλεγχο της σχολικής τάξης μιας ήδη υποβαθμισμένης παιδείας».

Πάντως, η «επιστροφή στα σχολεία» δεν δρέπει και ιδιαίτερες… δάφνες. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες επιλέγουν να κάνουν χρήση απουσιών και δεν εμφανίστηκαν, παρά μόνο για τυπικούς λόγους την πρώτη μέρα.

Σύμφωνα με την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, στα σχολεία «τα αντισηπτικά είναι λίγα και δίνονται με το σταγονόμετρο. Είναι ζήτημα αν θα φτάσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας κι αναρωτιόμαστε τι θα γίνει όταν έρθουν στα σχολεία και οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου και αυτοί του Γυμνασίου την ερχόμενη Δευτέρα». Σημειωτέον ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, από υπουργείο μέχρι σχολικές επιτροπές, έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχει επάρκεια σε μέσα προστασίας.

Ακόμα, η Ένωση καταγγέλλει ότι δόθηκαν ελάχιστες μάσκες και γάντια στις καθαρίστριες και δεν  αγοράστηκε καμιά μηχανή αυτόματης τροφοδοσίας χειροπετσετών για τις τουαλέτες.

Στη συγκέντρωση σήμερα καλούν επίσης η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back