ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν οι συμφωνίες για τη φέτα ήταν «καλές»

Εικόνα του άρθρου Όταν οι συμφωνίες για τη φέτα ήταν «καλές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2016, 18:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση των εξωτερικών εμπορικών συμφωνιών της Ε.Ε. που ουσιαστικά, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, καταργούν οποιοδήποτε προστατευτικό περιορισμό για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, κάνει συνεχείς κύκλους. Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση απαντάει περίπου τα ίδια με την προηγούμενη σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, με τα πρόσωπα να αλλάζουν απλώς θέση, από κυβέρνηση σε αντιπολίτευση. Τώρα, είναι η σειρά της ΝΔ και του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, που συνυπέγραψε σχετική ερώτηση, να «καρπωθούν» τα αντιπολιτευτικά οφέλη, για μια υπόθεση που η προηγούμενη κυβέρνηση λέει περίπου ό,τι και η σημερινή.

Ο κ. Τασούλας λοιπόν επιτίθεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τη στάση που αυτή κράτησε στην συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου με την υπογραφή του παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προστάτευσε τη φέτα στη συμφωνία Ε.Ε.-Ν. Αφρικής.  Οι δικαιολογίες είναι δυστυχώς αστήρικτες έως γελοίες.  Παραδίδω στη δημοσιότητα τη σχετική απάντηση που έλαβα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να αντιληφθούν όλοι το πώς η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγροτικής βιομηχανίας».

Ωστόσο, ανάμεσα στις απαντήσεις του κ. Αποστόλου υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρος, την οποία ο κ. Τασούλας αποσιωπά: ότι η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία έγινε το 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ (και ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.) και ότι ναι μεν η ελληνική πλευρά είχε διατυπώσει και τότε τις ενστάσεις της, αλλά αυτές φυσικά αγνοήθηκαν και η συμφωνία προέκυψε ως τετελεσμένη…

Το πιο εντυπωσιακό όμως στην υπόθεση, είναι σχεδόν τα ίδια απαντούσε ένας υπουργός της ΝΔ, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, το Νοέμβριο του 2013 σε αντίστοιχες ερωτήσεις για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά: «Όσοι προτείνουν μαξιμαλιστικούς στόχους, αξιώνοντας τη μη επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Καναδά, ας αναρωτηθούν εάν συμφέρει τη χώρα και τους έλληνες κτηνοτρόφους, η παράταση της υφιστάμενης κατάστασης, με την ανεξέλεγκτη πώληση καναδικού τυριού ως ελληνική φέτα».

Λεκτικές διαβεβαιώσεις, υπήρξαν και τότε και τώρα, ότι δηλαδή τα ελληνικά προϊόντα θα προστατευτούν, ωστόσο, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. μοιάζουν περισσότερο με παραινέσεις, παρά με εντολές προστασίας.

Ο κ. Τασούλας έχει δίκιο πάντως στο σημείο της ανακοίνωσής του όπου αναφέρει ότι τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά ουσιαστικά δεν προστατεύονται και ότι μέσα στο περιθώριο της μεταβατικής περιόδου ισχύος, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η παράμετρος για τα ελληνικά τυριά. Αυτό υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει και η ελληνική κυβέρνηση…

Ο βουλευτής της ΝΔ στην ανακοίνωσή του προσθέτει ακόμα, σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στα Γιάννενα ότι «περιορίζεται στο να καταγράφει και να διαπιστώνει μέρος των σοβαρών προβλημάτων του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας αντί να κομίζει συγκεκριμένες λύσεις» και διαμαρτύρεται, γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμα σε ερώτηση που ο ίδιος ο κ. Τασούλας έχει υποβάλλει από τις 20 Ιουλίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back