ΚΟΣΜΟΣ

Ομιλία Μπάιντεν: Ο ψυχρός πόλεμος σε νέα εποχή

Εικόνα του άρθρου Ομιλία Μπάιντεν: Ο ψυχρός πόλεμος σε νέα εποχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2022, 10:07
ΚΟΣΜΟΣ

Με μια ομιλία που σε μεγάλο της κομμάτι απευθύνθηκε στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι είναι «πιο απομονωμένος από ποτέ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια έμφορτη συμβολισμών ομιλία  στο Κογκρέσο, προειδοποίησε τους ρώσους ολιγάρχες ότι θα κατασχεθούν πολυτελείς ιδιοκτησίες τους στις ΗΠΑ και ότι το αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης «σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα» γι αυτό.

Ακόμα, τόνισε:

«Ο ρώσος πρόεδρος νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό» και έκανε τον διαχωρισμό που φαίνεται ότι θα χαρακτηρίσει αυτή τη νέα φάση του Ψυχρού Πολέμου στον κόσμο: μίλησε δηλαδή για μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων» και πρόσθεσε ότι «οι δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού» κι ο κόσμος «επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας», ωστόσο, πρόσθεσε, ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό».


Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν μάλλον προεξόφλησε στρατιωτική επικράτηση της Ρωσίας, παρότι εκθείασε την αντίσταση των Ουκρανών και προσωπικά, του προέδρου Ζελένσκι: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν πίστευε πως θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» αλλά αντί γι’ αυτό, όπως είπε, «συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό. Από τον πρόεδρο Ζελένσκι ως τον κάθε Ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε:

«Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού», δεν θα «σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία», έκρινε ακόμη.

Είπε ακόμα ότι «ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα», λέγοντας ότι η διμερής ένταση έχει φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Είπε τέλος ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να «στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα», να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, συνέχισε.

Όλη η υπόλοιπη ομιλία του, αφορούσε τις ΗΠΑ. Υποσχέθηκε καταπολέμηση του πληθωρισμού, έργα υποδομής, τόνισε ότι ήρθε η ώρα «να παράγουμε στις ΗΠΑ», ανακοίνωσε την προαιρετική πλέον χρήση μάσκας και ένα πρόγραμμα διάγνωσης covid (δωρεάν, παρεμπιπτόντως…).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back