Με αρκετές συζητήσεις, πολλά αιτήματα, αρκετές παρατηρήσεις και κάμποσα… δώρα, έφυγε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τα Ιωάννινα.
Θέμα το οποίο συζήτησε αρκετά ο κ. Πιερρακάκης και ρωτήθηκε γι αυτό, είναι το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας που κατασκευάζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο υπουργός ήταν «ευγενικά εγκρατής» στις απαντήσεις του, τόσο μετά τη συνάντηση που είχε στην Teamviewer, όσο και μετά τη συζήτηση με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.
Στις δηλώσεις, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε «θαυμαστής» του κ. Πιερρακάκη για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε μια σειρά, ψηφιακά ζητήματα διακυβέρνησης και είπε ότι τον ενημέρωσε για το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας και ότι «θα είναι αρωγός μας σε ό,τι χρειαστούμε. Θέλω να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα γιατί είναι πολλά θέματα που, αν τα πάρει υπό τη σκέπη του, θεωρώ ότι θα αλλάξει οριστικά σελίδα η πατρίδα μας».
Ο κ. Πιερρακάκης προτίμησε να είναι συγκεκριμένος για τα άμεσα ζητήματα χαρτοφυλακίου του, χωρίς να παραλείψει να εκθειάσει τα πράγματα που γίνονται στην Ήπειρο και να ευχαριστήσει για τα καλά λόγια, τον περιφερειάρχη.
Είπε συγκεκριμένα ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά του και της ομάδας του, για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλο το επίπεδο της διοίκησης. Είναι κάτι που ενδιαφέρει προσωπικά τον περιφερειάρχη και θα είμαστε δίπλα του σε ό,τι μας ζητήσει».
Για τα υπόλοιπα, είπε ότι «καταγράφουμε και βλέπουμε την πολύ μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην Περιφέρεια της Ηπείρου», με εταιρίες τεχνολογίας να εγκαθίστανται. Μάλιστα, είδε και «επενδύσεις από το εξωτερικό» που έρχονται εδώ και μίλησε για αντιστροφή του brain drain σε brain gain, «συνεπώς, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν μπροστά μας».
Ο υπουργός απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, και ειδικά για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας, ξεκαθάρισε ότι αφορά και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και προτίμησε να πει το εξής: «Συνολικά στην κυβέρνηση θέλουμε να στηρίξουμε προσπάθειες που αθροίζουν, αν θέλετε, ανθρώπινο δυναμικό, σε σχέση με την τεχνολογία».
Απαντώντας σε ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων, αν η αντίληψη περί «silicon valley» συμβαδίζει με αυτή της Περιφέρειας, σε ό,τι αφορά το Πάρκο, είπε τα εξής: «Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο και ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Προφανώς, όλα αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά, αλλάζουν σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και με τις εταιρίες που βλέπουμε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική προσέλκυσης data centers πριν από λίγα χρόνια. Τώρα βλέπουμε τη Microsoft να επενδύει στην Ελλάδα, είδαμε την data reality και θα έχουμε και άλλα νέα σε αυτό τον τομέα πάρα πολύ σύντομα. Προφανώς, αυτές οι επενδύσεις χωροθετούνται, προφανώς υπάρχουν αλλαγές σε ρυθμίσεις και η διάσταση των επιδοτήσεων, οπότε είναι ένα κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής, την οποία η κεντρική κυβέρνηση, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε». Πρόσθεσε δε ότι «θα έλεγα να σταθούμε στη διάσταση των οικοσυστημάτων που μας συνδέουν με τα πανεπιστήμια, με αυτές τις επενδύσεις, τις υφιστάμενες εταιρίες και πάνω από όλα, το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε».
Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε ιδιαίτερη βάση στα data centers. Η αναφορά και η επίσκεψη στον Λούρο δεν είναι τυχαίες, καθώς η «καλλιέργεια» data centers είναι το πρωταρχικό ενδιαφέρον, μαζί με την επένδυση σε έμψυχο δυναμικό και στη «φασόν» ψηφιακή παραγωγή, για τις εταιρίες λογισμικού στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε έχουν ζητήσει βασικά οι εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί ήδη στα Ιωάννινα, πέρα από αξιόπιστες και σύγχρονες υποδομές που επί του παρόντος δεν υπάρχουν, όπως πχ διαδικτυακές υποδομές…
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στο όραμα μιας «silicon valley», στα Ιωάννινα. Η προσέγγιση της Περιφέρειας Ηπείρου είναι αρκετά μονοθεματική και πιο μακρινή από τη σύγχρονη εκδοχή, αυτοπεριοριζόμενη σε μια αντίληψη που υπήρχε πριν από περίπου μια εικοσαετία και είτε δεν προχώρησε, είτε ξεπεράστηκε.