ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία σε… καραντίνα

Εικόνα του άρθρου Οικονομία σε… καραντίνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2020, 23:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το θέμα των τελευταίων ημερών είναι (και) στην Ελλάδα, ο κοροναϊός, με όποια εναλλακτική ορθογραφία προτιμάτε. Προς το παρόν, η προσοχή (και η ανησυχία) εστιάζεται στο υγειονομικό κομμάτι, απόλυτα λογικά. Ο ιός είναι νέος, επιθετικός, όχι καταστροφικός ή κάτι αντίστοιχο με ταινία θρίλερ, αλλά σίγουρα σοβαρός.

Ήδη όμως, ο επιχειρηματικός κόσμος, σκέφτεται την επίδραση που θα έχει ο COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τα Γιάννενα να μένουν εκτός.

To BBC παραθέτει σε άρθρο του στοιχεία για την ύφεση, με οκτώ συγκριτικούς πίνακες και προβλέψεις για το 2020. «Η εξάπλωσή του ανά τον κόσμο, άφησε πίσω της επιχειρήσεις να μετράνε το κόστος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα Γιάννενα, η συζήτηση άνοιξε ήδη από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο πρότεινε μια δέσμη μέτρων για την πρόληψη των επιπτώσεων.

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, συνεδρίασε επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εξετάζονται μέτρα όπως η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων όπως η πληρωμή ΦΠΑ.

Οι επιχειρήσεις όμως έχουν να διαχειριστούν πολύ περισσότερα ζητήματα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία. Τα όχι και τόσο ανθεκτικά θεμέλια που βρίσκονται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, μπορούν να σειστούν επικίνδυνα, ειδικά σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι αναπτυσσόμενος, όπως τα Γιάννενα.

Ήδη, έχουν αναβληθεί τρία εταιρικά συνέδρια στην πόλη και οι επιχειρηματίες φοβούνται κυρίως το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα. Αυτό, είναι οι ενδεχόμενες αναβολές συνεδρίων (ιατρικών κυρίως), που θα αφαιρέσει σημαντικά έσοδα, τα οποία μάλιστα ήταν και τα δεδομένα για τη μικρή σε οικονομικό μέγεθος τοπική τουριστική οικονομία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο είπε ότι δεν υπάρχουν αυξημένες ακυρώσεις. Ωστόσο, αυτό ισχύει κατά βάση για τις επιχειρήσεις που δουλεύουν κυρίως καλοκαιρινούς μήνες, με μαζικές κρατήσεις από tour operators. Προφανώς, ενδέχεται ο πανικός των ημερών να έχει καταλαγιάσει σε δύο ή τρεις μήνες. Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τα οικονομικά επεισόδια, δεν παρουσιάζονται άμεσα, αλλά με καθυστέρηση. Αν δηλαδή οι επιχειρήσεις πέσουν στο τρίμηνο έξω ή μετακυλήσουν κρατήσεις, άρα και έσοδα, το προσεχές φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κρίσιμο.

Επίσης, η… ταξικότητα είναι παρούσα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορέσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ανταπεξέλθουν, έστω και με χασούρα. Οι μικρομεσαίες όμως, ειδικά αυτές που έχουν επενδύσει αναπτυξιακά, θα δυσκολευτούν περισσότερο.

Μια άλλη παράμετρος, είναι ο γενικός πανικός. Πολλά καταστήματα εστίασης, ειδικά περιφερειακά, στα Γιάννενα, έχουν προγραμματίσει γεγονότα, συναυλίες, παραστάσεις. Οι οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς είναι συγκεκριμένες , συνιστούν ψυχραιμία, αλλά αυτή δεν περισσεύει συχνά.

Οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κεφάλαια, θα δυσκολευτούν εξίσου. Σε τοπικό επίπεδο, τα περιφερειακά καταστήματα που «στόκαραν» προϊόντα ενόψει Αποκριών στα Γιάννενα, δεν μπόρεσαν να τα διαθέσουν, χάνοντας και τα έσοδα. Και ο ΦΠΑ περιμένει στο τέλος Μαρτίου…

Τέλος, όπως πάντα, οι κυρίως χαμένοι σε αυτές τις περιστάσεις είναι οι εργαζόμενοι. Φανταστείτε μια τοπική οικονομία χωρίς έσοδα, αλλά υποχρεώσεις, με μισθούς που πρέπει να ξαναπέσουν στην αγορά, με οικογένειες που πρέπει να πληρώσουν νοίκι, λογαριασμούς κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back