Ένα αφιέρωμα του «Τύπου Ιωαννίνων» στην προέλευση της ονομασίας χωριών και οικισμών του νομού Ιωαννίνων
Οι Μελιγγοί είναι ένα χωριό του Δήμου Δωδώνης, χτισμένο στους πρόποδες της Ολύτσικας.
Η πρώτη επίσημη ονομασία του χωριού, όπως αυτή καταγράφηκε σε ΦΕΚ το 1919, ήταν «Μελιγγούς». Η ονομασία διορθώθηκε (κι έγινε «Μελιγγοί») το 1940. Το τοπωνύμιο συναντάται και με άλλους τύπους, όπως Μελιγκοί, Μηλιγκούς, Μελιγκούς, Μηλιγγοί.
Κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές συνδέουν την προέλευση του τοπωνυμίου με το σλάβικο φύλο των Μηλιγγών. Οι Μηλιγγοί ήταν μια σλάβικη φυλή που εγκαταστάθηκε τον 8ο αιώνα στην Πελοπόννησο, στις δυτικές πλαγιές του Ταύγετου. Την ίδια περίοδο, στις ανατολικές πλαγιές του βουνού, εγκαταστάθηκαν οι Εζερίτες, μια συγγενική φυλή των Μηλιγγών. Τον 10ο αιώνα, ξεκίνησε δε ο εκχριστιανισμός τους.
Ωστόσο, η σύνδεση των Μηλιγγών με το ηπειρώτικο τοπωνύμιο έχει αμφισβητηθεί λόγω και της δυσκολίας να ετυμολογηθεί από τα σλαβικά.
Ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου αναφέρει καταρχάς ότι το τοπωνύμιο πρέπει να θεωρηθεί κυριώνυμο, και δη ανδρωνυμικό «Μελιγκούς».
Από κει και πέρα, όπως σημειώνει, η αρχική προέλευση εντοπίζεται στο προσωπωνύμιο «Μελίγκος ή Μελιγκός». Όσο για τη σημασία του, τα πράγματα είναι μπερδεμένα. Ο Κ. Οικονόμου καταθέτει την εξήγηση του λεξικογράφου Δημήτρη Γεωργακά (1908-1990), σύμφωνα με την οποία η λέξη «Μελίγκος»προέρχεται από το επίθετο μελικός=μελιχρούς, καφετής. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αμφισβήτηση.