ΒΙΒΛΙΟ

«Οι γυναίκες του μπλοκ 10…» στα παλιά σφαγεία

Εικόνα του άρθρου «Οι γυναίκες του μπλοκ 10…» στα παλιά σφαγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2019, 19:46
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οκτακόσιες περίπου εβραίες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων, και από την Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν από τους ναζί στο Μπλοκ 10 του στρατοπέδου Άουσβιτς. Εκεί υπέστησαν ιατρικά πειράματα, με τους γιατρούς να κάνουν πάνω τους δοκιμές στείρωσης, έρευνες πρόκλησης καρκίνου της μήτρας κι άλλα. Τριακόσιες από τις γυναίκες αυτές κατάφεραν να επιζήσουν –η ζωή τους όμως δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Τις πτυχές της τραγικής αυτής ιστορίας αναδεικνύει ο γερμανός δημοσιογράφος και ιστορικός Hans-Joachim Lang στο βιβλίο «Οι γυναίκες του μπλοκ 10. Ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς». Οι εκδόσεις University Studio Press παρουσιάζουν το βιβλίο αυτό και στα Γιάννενα, στις 18 Ιουνίου, στις 19:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μωυσής Ελισάφ, καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, και η Άννα Μαχαιρά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσει και ο συγγραφέας του βιβλίου Hans-Joachim Lang.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back