ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι δισκογραφικές μηνύουν το Internet Archive

Εικόνα του άρθρου Οι δισκογραφικές μηνύουν το Internet Archive
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2023, 12:48
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Universal Music Group, η Sony Music Entertainment και άλλες δισκογραφικές εταιρείες μήνυσαν την Παρασκευή τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Internet Archive για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τη συλλογή ψηφιοποιημένης μουσικής από παλιούς δίσκους που διαθέτει για streaming.

Η αγωγή των εταιρειών που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν αναφέρει ότι το «Great 78 Project» του Archive λειτουργεί ως «παράνομο δισκοπωλείο» για τραγούδια μουσικών όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Μάιλς Ντέιβις και η Μπίλι Χόλιντεϊ.

Κατονόμασαν 2.749 πνευματικά δικαιώματα ηχογραφήσεων τα οποία το Archive φέρεται να παραβίασε. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι η αποζημίωσή τους στην υπόθεση θα μπορούσε να φτάσει τα 412 εκατομμύρια δολάρια.

Το Internet Archive με έδρα το Σαν Φρανσίσκο αρχειοθετεί ψηφιακά ιστότοπους, βιβλία, ηχογραφήσεις και άλλο υλικό. Συγκρίνει τον εαυτό της με μια βιβλιοθήκη και λέει ότι η αποστολή της είναι να «παρέχει καθολική πρόσβαση σε όλη τη γνώση».

Το Internet Archive βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με άλλη μια ομοσπονδιακή αγωγή στο Μανχάταν από κορυφαίους εκδότες βιβλίων, οι οποίοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα δανεισμού ψηφιακών βιβλίων που ξεκίνησε κατά την πανδημία παραβιάζει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Ένας δικαστής αποφάνθηκε υπέρ των εκδοτών τον Μάρτιο, σε μια απόφαση που το Archive σχεδιάζει να εφεσιβάλει.

Το Great 78 Project ενθαρρύνει τις δωρεές δίσκων 78 στροφών -το κυρίαρχο σχήμα δίσκων από τις αρχές του 1900 έως τη δεκαετία του 1950- για να ψηφιοποιήσει η ομάδα ώστε να «διασφαλίσει την επιβίωση αυτού του πολιτιστικού υλικού για να το μελετήσουν και να το απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές». Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερους από 400.000 δίσκους.

Στην αγωγή των εταιρειών αναφέρεται ότι το έργο περιλαμβάνει χιλιάδες ηχογραφήσεις τους που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως το «White Christmas» του Μπινγκ Κρόσμπι, το «Roll Over Beethoven» του Τσακ Μπέρι και το «It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)» του Ντιουκ Έλινγκτον.

Στη μήνυση αναφέρεται ότι όλες οι ηχογραφήσεις είναι διαθέσιμες σε εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες streaming και «δεν αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο να χαθούν, να ξεχαστούν ή να καταστραφούν».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back