ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι διαδικτυακές «ρομαντικές» απάτες και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Εικόνα του άρθρου Οι διαδικτυακές «ρομαντικές» απάτες και η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2024, 20:14
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η δραστηριότητα σε εφαρμογές και ιστότοπους γνωριμιών αυξάνεται πριν από (και) την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, και το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο εξαπάτησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όλο και περισσότερο, οι απατεώνες χρησιμοποιούν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, όπως bots και τεχνητή νοημοσύνη, για να ξεγελάσουν τα θύματα και να τους αποσπάσουν χρήματα. Η εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Arkose Labs ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, οι εφαρμογές γνωριμιών παρουσίασαν αύξηση 2087% στις επιθέσεις bot.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν bots για την εγγραφή νέων λογαριασμών και ψεύτικων προφίλ γνωριμιών σε μαζική κλίμακα. Εάν τα καταφέρουν, χρησιμοποιούν τα ψεύτικα προφίλ για να παρασύρουν ανυποψίαστους στην ανάπτυξη διαδικτυακών σχέσεων και τελικά ζητούν από τα θύματα να στείλουν χρήματα.

Το 2022, σχεδόν 70.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα «ρομαντικών» απατών και ανέφεραν απώλειες ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Η έρευνα της Barclays δείχνει ότι η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να πέσει θύμα απάτης ρομαντικών σχέσεων είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 51 και 60 ετών.

Η τελευταία τεχνολογία επιτρέπει στους απατεώνες να γίνουν πιο πειστικοί για τα θύματά τους, σύμφωνα με τον Kevin Gosschalk, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Arkose Labs.

«Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν τα μηνύματά τους εντός της εφαρμογής ή της πλατφόρμας», δήλωσε ο Gosschalk στο CBSNews.

Τι να προσέξετε

Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να επικοινωνείτε με έναν απατεώνα σε μια εφαρμογή γνωριμιών:

Υπερβολικά επίσημα ή μη συζητήσιμα μηνύματα: Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ένας απατεώνας χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει ένα μήνυμα. Ελέγξτε για αυτό αντιγράφοντας και επικολλώντας το μήνυμα σε ένα διαδικτυακό εργαλείο ανίχνευσης γεννητικής ΤΝ.

Ασυνεπείς πληροφορίες: Μερικές φορές δημιουργούνται ψεύτικοι λογαριασμοί από ένα κύκλωμα ηλεκτρονικού εγκλήματος, με δύο ή τρεις απατεώνες πίσω από ένα προφίλ γνωριμιών. Αναζητήστε απότομες αλλαγές στην προσωπικότητα και τον τόνο.

Περίεργα μοτίβα: Εάν το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε σας λέει ότι ζει στην πολιτεία σας, αλλά σας στέλνει μηνύματα στη μέση της νύχτας, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι ο απατεώνας έχει την έδρα του στο εξωτερικό.

Μη ρεαλιστικές φωτογραφίες: Αν το ταίρι μοιάζει με μοντέλο, ο απατεώνας μπορεί να έχει βρει μια φωτογραφία από το διαδίκτυο για να τη χρησιμοποιήσει ως εικόνα προφίλ. Μπορείτε να το ελέγξετε αυτό βάζοντας τη φωτογραφία σε ένα διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης εικόνων.

Αιτήματα για χρήματα: Ένα κλασικό σημάδι ότι πρόκειται για απάτη.

Mε πληροφορίες από CBSNews


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back