ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αυξήσεις στην ενέργεια «πονοκεφαλιάζουν» το Eurogroup

Εικόνα του άρθρου Οι αυξήσεις στην ενέργεια «πονοκεφαλιάζουν» το Eurogroup
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2021, 02:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συνέπειες της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό και στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Eurogroup σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, η αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχουν οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και οι Υπουργοί Οικονομικών αξιολόγησαν το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. 

«Συζητήσαμε για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο και να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την ενεργειακή φτώχεια, μέσω στοχευμένων μέτρων», είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι το ζήτημα επηρεάζει όλους τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, τόνισε, εξάλλου, ότι το Eurogroup συμμερίζεται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η αύξηση των τιμών στην ενέργεια είναι προσωρινή και ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το 2022. 

Ωστόσο, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τους υπουργούς Οικονομικών και τους επόμενους μήνες, ενώ θα συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ας Οκτωβρίου, στη βάση της «εργαλειοθήκης» με συγκεκριμένα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών είναι το «κλειδί» για την απάντηση αυτής της κρίσης. Εξήγησε ότι, εκτός από την «εργαλειοθήκη» με μέτρα συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, τα οποία θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα τα κράτη-μέλη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η Επιτροπή θα παρουσιάσει και μία έκθεση σχετικά με τις ρίζες αυτής της κρίσης. 

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εργαστεί επί των ξεχωριστών προτάσεων που παρουσίασαν σήμερα στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Θα εξετάσει, για παράδειγμα, αν η ΕΕ μπορεί να παίξει συγκεκριμένο ρόλο στην προμήθεια του φυσικού αερίου, ή αν μπορεί να υιοθετήσει νέες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός αποθέματος φυσικού αερίου. «Υπάρχουν διαφωνίες, αλλά είμαστε θετικοί σε αυτές τις προτάσεις και τις εκτιμούμε», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Σε γενικές γραμμές, ο Π. Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «θετικές» τις προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη, με ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, δήλωσε ότι η αύξηση στις τιμές της ενέργειας που πιέζει προς τα πάνω τον πληθωρισμό, απαιτεί προσοχή.

Τέλος, ανέφερε ότι στο Eurogroup συζητήθηκαν οι παράγοντες που εκτινάσουν τις τιμές της ενέργειας. Ο πιο σημαντικός παράγοντας, είπε ο Επίτροπος Οικονομίας, είναι η παγκόσμια υψηλή ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία κυρίως προέρχεται από την Ασία, αλλά και η ανεπαρκής προμήθεια. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τιμές φυσικού αερίου είναι καθοριστικές για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. 

Σε μικρότερη έκταση, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν λόγω εποχιακών ή εφάπαξ παραγόντων. Ο τρίτος παράγοντας είναι η αύξηση της τιμής του άνθρακα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS), αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% της συνολικής αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: ©European Union
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back