ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι «θησαυροί και τα μυστικά» των αιγυπτιακών ακτών της Μεσογείου

Εικόνα του άρθρου Οι «θησαυροί και τα μυστικά» των αιγυπτιακών ακτών της Μεσογείου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 23:55
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέοι «θησαυροί και μυστικά» αποκαλύφθηκαν στο σημείο ενός βυθισμένου ναού στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου της Αιγύπτου, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM) την Τρίτη.

Μια υποβρύχια αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον Γάλλο θαλάσσιο αρχαιολόγο Φρανκ Γκοντιό, έκανε νέες ανακαλύψεις στη θέση ενός ναού του θεού Άμμωνα στην αρχαία πόλη-λιμάνι της Θώνης-Ηρακλείου στον κόλπο του Αμπουκίρ, ανέφερε το ινστιτούτο.

Η ομάδα ερεύνησε το νότιο κανάλι της πόλης, όπου κατέρρευσαν τεράστιοι πέτρινοι όγκοι από τον αρχαίο ναό «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του δεύτερου αιώνα π.Χ.», σύμφωνα με το ινστιτούτο.

«Έχουν ανακαλυφθεί πολύτιμα αντικείμενα που ανήκαν στο θησαυροφυλάκιο του ναού, όπως ασημένια τελετουργικά όργανα, χρυσά κοσμήματα και εύθραυστα αλαβάστρινα δοχεία για αρώματα ή αλοιφές», ανέφερε το IEASM. «Μαρτυρούν τον πλούτο αυτού του ιερού και την ευσέβεια των πρώην κατοίκων της πόλης του λιμανιού».

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που διεξήχθησαν από κοινού από την ομάδα του Γκοντιό και το Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αποκάλυψαν υπόγειες κατασκευές «που υποστηρίζονται από πολύ καλά διατηρημένους ξύλινους στύλους και δοκούς που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ.».

Οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατές χάρη στην ανάπτυξη και τη χρήση νέων τεχνολογιών γεωφυσικής διασκόπησης που μπορούν να εντοπίσουν κοιλότητες και αντικείμενα «θαμμένα κάτω από στρώματα πηλού πάχους αρκετών μέτρων».


Αφιερωμένο στην Αφροδίτη

Ανατολικά του ναού, ανακαλύφθηκε ένα ελληνικό ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη που περιείχε χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.

«Αυτό καταδεικνύει ότι οι Έλληνες στους οποίους επιτράπηκε να εμπορεύονται και να εγκαθίστανται στην πόλη κατά την εποχή των Φαραώ της δυναστείας των Σαϊτών (664 - 525 π.Χ.) είχαν τα ιερά τους στους δικούς τους θεούς», υποστήριξε το ινστιτούτο.

Οι ανακαλύψεις ελληνικών όπλων αποκαλύπτουν επίσης την παρουσία Ελλήνων μισθοφόρων στην περιοχή, δήλωσε το IEASM. «Υπερασπίζονταν την πρόσβαση στο βασίλειο στις εκβολές του Νείλου».

Τα ερείπια της Θώνης-Ηρακλείου βρίσκονται τώρα κάτω από τη θάλασσα, 7 χιλιόμετρα από τις σημερινές ακτές της Αιγύπτου, δήλωσε το IEASM. Η πόλη ήταν για αιώνες το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι σεισμοί που ακολουθήθηκαν από παλιρροϊκά κύματα, προκάλεσαν την πλήρη εξαφάνιση ενός τμήματος 110 τετραγωνικών χιλιομέτρων του δέλτα του Νείλου κάτω από τη θάλασσα, παίρνοντας μαζί του την πόλη της Θώνης-Ηρακλείου», ανέφερε το ινστιτούτο.

Φωτογραφία: Christoph Gerigk ©Franck Goddio/Hilti Foundation



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back