Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O πολίτης στο δημόσιο χώρο

Εικόνα του άρθρου O πολίτης στο δημόσιο χώρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2019, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Γιώργος Σμύρης και η Έλενα Σιόντη, αρχιτέκτονες και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αμφότεροι, παρουσίασαν τις προτάσεις της Ενότητας Πολιτών για την «αναβάθμιση της σχέσης του δημότη με το δημόσιο χώρο» και την επαφή με το φυσικό και αστικό περιβάλλον.

«Ο κοινός παρονομαστής του προγράμματος μας είναι ο άνθρωπος ως ενεργός δημότης ως πολίτης, ο άνθρωπος που βιώνει την καθημερινότητα  και του αξίζει μια πράσινη και βιώσιμη πόλη» είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σμύρης.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην «τέταρτη διάσταση» του χώρου: «Για μας το κύτταρο είναι η κοινότητα, η συνοικία, η γειτονιά, ο αστικός και περιαστικός χώρος που φέρει μνήμες, εμπειρίες, οικονομία, ζωή, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Θέτουμε όρους όπως  η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου και έννοιες όπως ο κοινοτικός  βίος που αποτέλεσε τη βάση του ηπειρωτικού πολιτισμού»

Η κα Σιόντη από την πλευρά της είπε μεταξύ άλλων πως όλος ο «κλεισθενικός» Δήμος ενδιαφέρει την παράταξη, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή. «Βασική μας επιδίωξη, εμφανής σε όλες τις προτάσεις είναι η αναβάθμιση της σχέσης του δημότη με τον δημόσιο χώρο, μέσα από στρατηγικές και βήματα που θα ενεργοποιήσουν τους συνδημότες μας να εμπλακούν ενεργά στη δημιουργία και την φροντίδα του δημόσιου χώρου» είπε χαρακτηριστικά,

Με αυτό το στόχο, κωδικά, η Ενότητα Πολιτών προτείνει τη δημιουργία πιλοτικών «οικο-γειτονιών» (ηπιότερα υλικά, χαμηλότερη κυκλοφορία, χώροι ασφαλείς για παιδιά και ηλικιωμένους, ενθάρρυνση κοινωνικοποίησης με όρους παραδοσιακής γειτονιάς), εμπλουτισμό του ΣΒΑΚ, εξοικείωση με το υδάτινο οικοσύστημα, σημεία προβολής με πληροφοριακό υλικό (qr κώδικα, διαδραστικές εγκαταστάσεις κ.α.).

«Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την εξαιρετική μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για ποδηλατόδρομο – πεζόδρομο από τον Μάτσικα ως το Πέραμα.  Οι παρεμβάσεις που προτείνουμε στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των δημοτών στο αγροτικό και φυσικό τοπίο της Παμβώτιδας μέσα από τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών και πλωτών διαδρομών και ανάδειξη πανοραμικών σημείων θέας της λίμνης μαζί με την πόλη συνέχισε η κα Σιόντη.

Σε ο,τι αφορά την αστική συνοχή και την κουλτούρα υπεθυνότητας, η κα Σιόντη μίλησε για «λειτουργικούς» δημόσιους χώρους, οικειοποιημένους από συλλογικότητες και φορείς, με διπλό στόχο, την ενεργή συμμετοχή και την προστασία της δημόσιας περιουσίας.

Αναφέρθηκε ακόμα στη θέση του παιδιού στο αστικό περιβάλλον, μιλώντας για την παρέμβαση που θα γίνει στο πρώην Άσυλο, αλλά και τα «σημεία ενδιαφέροντος», αντικείμενα σχεδιασμένα σε «παιδική κλίμακα» και εν τέλει, «με διασκεδαστικό τρόπο και αποφεύγοντας τον διδακτισμό, αποσκοπούμε στην εκπαίδευση των παιδιών σε μια αστική κουλτούρα υπευθυνότητας και ενεργής παρουσίας στα κοινά, διαπλάθοντας μελλοντικούς δημότες με σεβασμό στη δημόσια περιουσία».

Για το περιαστικό τοπίο, η κα Σιόντη είπε ότι η παράταξη σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων λατομείων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς, με αξιοποίηση του κομπόστ από το εργοστάσιο ανακύκλωσης, την ανάδειξη των βασικών εισόδων στην πόλη από τους εθνικούς οδικούς άξονες, «ως μια πρώτη αντιληπτική προσέγγιση των Ιωαννίνων για ντόπιους κι επισκέπτες» και τέλος, κατέληξε: «Σε μεγαλύτερη κλίμακα και στα πλαίσια του ΣΒΑΚ θεωρούμε σημαντική στη φάση του σχεδιασμού τη δημιουργία κινήτρων για μικτή χρήση περιοχών και αποτροπή γκετοποίησης. Στόχος μας είναι γειτονιές ασφαλείς και ζωντανές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας».

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στη γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «δεν λέμε τυχαία ότι στα Γιάννενα ‘το μέλλον συμβαίνει τώρα’, ακριβώς γιατί το πρόγραμμα της  παράταξης μας δεν είναι άθροισμα ιδεών ή διατύπωση κενών υποσχέσεων». Παρών ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back